apr
30
2018

111 plekken in Fryslân

Author // frits_tromp1
Posted in // JournalistFrits

Hoe goed ken je je eigen provincie? Natuurlijk, de bekende dingen weet je wel. Oranjewoud, het buitengebied van de koninklijke familie. De sportaccommodaties. De Elfstedentocht. Kaatsen. Het bekende werk. En ook in je eigen stad of dorp weet je van de plekken waar buitenstaanders graag naar toe komen. Het zijn van die plekken waar je als bewoner zelf nooit komt.
“Ja, als ik tijd en gelegenheid heb, dán ga ik.”
Een eufemisme om te zeggen: ik ga er niet heen. Want welke buren zijn al bij het Anne Frank Huis geweest? Welke Workumers hebben het Jopie Huisman Museum bezocht? Welke inwoner van Franeker is vaak te vinden in het Eise Eisinga Planetarium? Wie van ver komt, is hier al eens geweest. Wie er om de hoek woont, komt er nooit aan toe.
Gelukkig is er Uitgeverij THOTH uit Bussum. En Maarten Boersema. De Bussumse uitgeverij is verantwoordelijk voor de serie ‘111 plekken die je gezien moet hebben’. In april verscheen hier de aflevering over Friesland, zoals de uitgever de provincie noemt. Maarten Boersema is verantwoordelijk voor de 111 locaties in het boek.
De auteur van dienst is predikant van de Gereformeerde Kerk (vrijgemaakt) in Blija. Ook is hij journalist en fotograaf. Met name die laatste twee beroepen leiden tot een afgewogen beeld van Friesland, zeker ook omdat Boersma ‘van buiten komt’. Hij is geen Fries en komt dus wél naar de plekken waar je als inwoner alleen komt als je tijd en gelegenheid hebt – en waar je als bewoner dus nooit je gezicht laat zien.
Enfin.
Je komt dankzij dit boek bij de oude pastorie (domineeswoning) aan de Noorderhaven in Harlingen. Of De Hel in Zuidwest-Fryslân. Maar er zijn meer plekken waar Boersema op wijst. Het al eerder genoemde Jopie Huisman Museum, bijvoorbeeld. Of het Schelpenmuseum Paal 14 op Schiermonnikoog.
De teksten zijn informatief, de foto’s origineel. Als je elke week één plek kiest om hier naar toe te gaan, heb je binnen twee jaar alle 111 plekken bezichtigd. Maar een andere frequentie is natuurlijk ook mogelijk.

N.a.v.: Maarten Boersema – 111 plekken in Friesland die je gezien moet hebben, 1e druk april 2018, Uitgeverij Thoth Bussum

Tags // , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.