jun
10
2018

1269

Author // frits_tromp1
Posted in // Ds. van Zanten

Deze zondag is de herdenking van de kindertransporten uit kamp Vught. 1269 kinderen tussen 0 en 16 jaar werden op 6 en 7 juni 1943 uit Konzentrationslager Herzogenbusch, zoals het Kamp officieel heette, gedeporteerd. Kamp Vught stond onder beheer van de SS, als enige van de Nederlandse kampen.
De 1269 kinderen werden met (één van) hun ouders naar Westerbork gestuurd. Vanuit dit doorgangskamp vertrok dinsdag 8 juni 1943 het kindertransport naar Sobibor. Guus Luijters heeft de namen genoteerd van de 1145 kinderen tot en met 18 jaar. Drie dagen later kwam de trein met 46 wagons aan in Sobibor, een kamp dat onbekend had moeten blijven.
Luijters heeft een ander aantal (1145) dan wat Kamp Vught hanteert (1269). Een reden voor dit verschil van 114 kinderen wordt niet gegeven. Het kan zijn dat niet iedereen uit Vught één op één op de Westerborkse trein is gezet. En het kan zijn dat ook ‘Westerborkers’ aan de lijst zijn toegevoegd.
De Duitsers deden het voorkomen alsof de kinderen van het transport naar een speciaal kinderkamp werden gebracht. In werkelijkheid gingen de kinderen en hun ouders via kamp Westerbork naar vernietigingskamp Sobibor, waar ze direct na aankomst werden vermoord. Enkelen kwamen terecht in Auschwitz, waar hen hetzelfde lot wachtte.
Een gitzwarte bladzijde in een toch al duistere geschiedenis van de oorlog. Met zo’n herdenking geven we een averechts gevolg aan de bedoeling van de nazi’s: in plaats van deze mensen, deze kinderen in rook te doen opgaan, blijven hun namen zichtbaar aanwezig.

Tags // , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.