sep
27
2019

16e Montessori

Author // frits_tromp1
Posted in // Ds. van Zanten

De 16e Montessorischool Gaasperdam is een van de veertien openbare basisscholen van de stichting Sirius in Amsterdam Zuidoost. Of was, want de school heeft de deuren gesloten, naar eigen zeggen vanwege het tekort aan leraren.
Montessorionderwijs is een methode voor basis- en voortgezet onderwijs volgens de grondslagen van Maria Montessori. De kern van het montessorionderwijs wordt meestal samengevat in de uitspraak: “leer mij het zelf te doen”. Uitgangspunt is dat een kind een natuurlijke, noodzakelijke drang tot zelfontwikkeling heeft. Opvoeding en onderwijs moeten onderkennen wat de behoeften van een kind op een gegeven moment zijn en daarop inspelen door de juiste omgeving en materialen te bieden.
Even dacht ik dat dit de school was waar Anne Frank haar jeugd heeft doorgebracht. Dat is niet zo. Het Duits-Joodse meisje kwam vanaf april 1934 op de kleuterschool. Die school heet nu de 6e Montessorischool Anne Frank en bevindt zich in de Amsterdamse Rivierenbuurt. Na de basisschooltijd ging Anne naar het Joods Lyceum.

Tags // , , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.