jun
22
2019

20 jaar Metro

Author // frits_tromp1
Posted in // JournalistFrits

Het gratis dagblad Metro vierde gisteren haar (of zijn?) 20e verjaardag. De eerste uitgave verscheen 21 juni 1999, tegelijk met die andere gratis krant Sp!ts. Sindsdien wordt de krant vrijwel onafgebroken elke werkdag uitgedeeld aan de forenzen. In 2014 is Sp!ts volledig opgegaan in Metro.
Bijzonder voor een gratis krant om het zo lang vol te houden. Sp!ts lukte het dus niet en is opgeslokt door de concurrent. Fotokrant DAG hield het een paar maanden vol. Dagblad De Pers, mijn favoriete gratis krant, hield het vol van 2007 tot 2012.
Grote kans dat de overlevingstechniek van Metro deels te maken heeft met het internationale karakter van de krant. De krant begon in 1995 in Stockholm, waar Tsjechiƫ en Hongarije volgden. Nederland is het vierde Metro-land in chronologische volgorde.
Een krant met een rechtse signatuur. Theo van Gogh was tot aan zijn dood columnist en is opgevolgd door Ebru Umar. Op zich ook wel weer begrijpelijk. Door de bank genomen is rechts zoals Metro: kort, weinig nuance, kantine-praat. Maar het werkt wel.
Op naar de volgende twintig jaar?

Tags // , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.