dec
31
2013

2013 in lemma’s: Het jaar van…

Author // frits_tromp1
Posted in // Ds. van Zanten, JournalistFrits, Modern Times

Nog even en dan is het kalenderjaar 2013 voorbij. In een aantal trefwoorden zal ik het jaar proberen te vatten. Waarbij ik gelijk opteken dat mijn jaaroverzicht verre van compleet is.

Het jaar van…

Bob Dylan
In augustus verscheen Another Self Portait, deel tien van Dylans fameuze Bootleg Series. Deze verzamelaar geeft een nieuwe kijk op Dylans periode van grofweg Self Portrait en New Morning. Een prima album, al was het maar omdat de Dylan-fans weer juweeltjes te horen kregen die decennialang in Columbia’s kluizen lagen.
Verder trad Dylan dit jaar weer twee keer op in de Heineken Music Hall. Zijn Europese tournee kenmerkte zich door een vaste setlist per speelavond – uitzonderingen tijdens de toer bevestigen de regel.

Broeder Dieleman
Voor Tonnie Dieleman uit Axel (Zeeland) was het afgelopen jaar zijn grote doorbraak. Erg groot is het nog niet, maar de weg naar het grote publiek is geopend. Ik kwam Broeder Dieleman in februari op het spoor na een interview in het Nederlands Dagblad. Een maand later zag ik hem optreden in Amersfoort, waarna ik hem ben blijven volgen. ‘Diel’ groeide op in de gereformeerde kerk (vrijgemaakt) in Zeeland, maar liet zich tien jaar geleden uitschrijven uit de kerk. Sindsdien noemt hij zichzelf geen christen meer. Maar het geloof heeft hij nog niet helemaal losgelaten, want dat klinkt nog steeds overtuigend door in zijn teksten.

Het Koninklijk Huis
Daags voor haar 75e verjaardag, kondigde koningin Beatrix haar abdicatie aan. Op Koninginnedag zou ze afstand doen van de troon, en zou kroonprins Willem-Alexander haar opvolgen. Aldus geschiedde. Sinds het voorjaar hebben we dus een koning!
De troonswisseling kende de schaduw van de afwezigheid van prins Friso. Die lag in die dagen in coma. In de zomer die volgde verhuisde de prins van Londen naar Paleis Huis ten Bosch, dichterbij zijn moeder en familie. Op 12 augustus was zijn lijden voorbij; de prins stierf een natuurlijke dood.
Vier dagen na zijn overlijden, werd prins Friso begraven op de begraafplaats  Nederlands Hervormde Begraafplaats Hoge Vuurseweg in Lage Vuursche. De kerkenraad van de bijbehorende Stulpkerk liet weten dat zij baden voor de koninklijke familie, en plaatste op de website een hoopvolle boodschap.
“Door het Evangelie en door het geloof is er perspectief over dood en graf heen, tot in het eeuwige leven. Jezus zegt: ‘Ik ben de Opstanding en het Leven, wie in Mij gelooft, zal leven, ook al was hij gestorven’, Johannes 11:25. (…)
We ervaren dat mensenwoorden tekort schieten. In het Woord van God is kracht en troost die onze woorden overstijgt. We hopen van harte dat de familie Zijn nabijheid zal ervaren en wij wensen hen veel sterkte toe in deze moeilijke weg.”
Ook op de deur van de begraafplaats zijn de woorden van Leven te lezen.
Dat prins Friso plotseling overleed, werd duidelijk toen zijn neef Jaime de Bourbon de Parma diezelfde ochtend bekend maakte te trouwen. Niet echt een bericht om mee te delen als in de familie een sterfgeval is. Diezelfde week waren koning Willem-Alexander en koningin Maxima in het buitenland.
Dominee Carel ter Linden leidde de uitvaartdienst, in samenwerking met onder andere dichter-theoloog Huub Oosterhuis.

Orlando Bottenbley
De dominee van baptistengemeente De Bethel in Drachten, Orlando Bottenbley, kwam in het nieuws nadat hij een lintje had gekregen. Hij is sinds 13 oktober Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Veel Friezen waren het hier niet mee eens. Hoe kun je iemand een lintje geven die tegen homoseksualiteit en ongehuwd samenwonen is? Dat Bottenbley het lintje kreeg vanwege zijn werk in het maatschappelijk veld – onder meer via de GGZ In de Bres – wordt door de criticasters achterwege gelaten.

Werk
Tussen januari en december van dit jaar heb ik verschillende werkprojecten gevolgd. Het begon met een aantal weken in de plantsoenendienst van de gemeente Leeuwarden. Daarna volgden en overlapten elkaar de projecten #WijDoenHetZelf, de Pre-start en de stage bij Friesland Post. In januari volg ik een werkstage bij GEB Berlin. Vanaf februari zou het kunnen dat ik als zelfstandig ondernemer aan de slag ga.
Maar zeker is dat bij lange na nog niet.

Culturele Hoofdstad 2018
Leeuwarden werd in september definitief de Nederlandse inzending voor Culturele Hoofdstad 2018. Deze Europese titel duurt een jaar, en wordt gedeeld met het Maltese Valleta. Nu al is de Friese hoofdstad volop cultureel actief. Een mooie happening, dat zijn uitstraling heeft op heel de provincie.

De storm, de brand
Eind oktober werd Nederland getroffen door een orkaanachtige storm, die het land plat legde. Ook Leeuwarden zuchtte onder de briesende wind. Diezelfde maand woedde een brand in een pand op de Kelders in Leeuwarden. De 24–jarige Idsart Otte, die in dat pand woonde, kwam om het leven. De brandweermannen hadden met gevaar voor eigen leven geprobeerd de student te redden; het mislukte op een armlengte…

Bewegen
Tijdens het project #WijDoenHetZelf kwam ik Victor Plomp tegen, beweeg-ondernemer. Met hem volg ik een traject om gezonder te leven en meer te bewegen. Een mooi project, dat mijn hele leven verder zal duren.

Afscheid
Na bijna tien jaar nam ik in de zomer van dit jaar afscheid van TijdVoorActie. Binnen deze organisatie heb ik veel gezien en meegemaakt. Begonnen als TvA-teamlid in Heerenveen, vervolgens teamleider, Mediateamlid, secretaris van het bestuur en uiteindelijk interim-voorzitter geweest. Een leerzame periode, voor mezelf. Waar ik me bijvoorbeeld heb ontwikkeld als bestuurder. Het is mooi om te zien dat TijdVoorActie op een positieve manier bezig blijft.

Wat zie je, mensenkind?
In juni verscheen mijn derde boek, ‘Wat zie je, mensenkind?’ Dit is een verhalenbundel met verhalen die ik schreef tijdens het project #WijDoenHetZelf.

Lou Reed
Dit jaar overleed gitarist/zanger Lou Reed, 71 jaar. Een leeftijdsgenoot van Bob Dylan. Overleden aan kanker.

Willem Jan Otten
De schrijver Willem Jan Otten heeft dit jaar de P.C. Hooftprijs ontvangen. Gefeliciteerd.

Magazine 316
In mei verscheen het eerste nummer van Magazine 316, het tijdschrift dat hoort bij Festival316 in Ureterp. Ik heb hieraan meegewerkt als redacteur.

Classic Rock Mag
Sinds februari ben ik blogger bij Classic Rock Mag. Een leuk bijbaantje, waarbij ik met regelmaat schrijf over classic rockers, met als ‘specialisme’ Bob Dylan.

Taizé
In maart van dit jaar was het eindelijk zover: het Taizé-weekend in Leeuwarden. Sinds ik in de voormalige Hofstad woonde, oriënteerde ik mij op religieus gebied en meldde me bij de initiatiefgroep voor het Taizé-weekend. Met genoegen denk ik terug aan deze drie dagen, waarbij ‘nieuwe solidariteit’ op het programma stond. En voor mij nieuwe liederen – de een nog mooier dan de ander.

Verkiezingen
Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in Leeuwarden van afgelopen november, stond ik op de lijst van de ChristenUnie, plaats 16. Een onverkiesbare plek, maar mijn naam is nu wel publiek verbonden aan deze politieke partij.

Ernst Jansz
Begin dit jaar nam Ernst Jansz definitief afscheid met Doe Maar. Eind dit jaar maakte zijn nevenactiviteit CCC Inc. bekend een sabbatical te nemen. Solo gaf Jansz in november een eenmalig optreden in Austerlitz, waarbij hij de heruitgave van Gideons Droom presenteerde, plus integraal de bijbehorende cd speelde. Met een gelegenheidsband. Veel mooier kon de avond niet.

De paus
Paus Benedictus XVI kondigde in februari zijn aftreden aan. Sinds 28 februari vanaf 20 uur leeft hij in een teruggetrokken bestaan als emeritus paus. Twee weken later werd hij opgevolgd door de Argentijnse jezuïet Jorge Mario Bergoglio, paus Franciscus I.

Tags // , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.