aug
23
2019

30 jaar De Kast

Author // frits_tromp1
Posted in // JournalistFrits

De Kast houdt zaterdag 14 december in de originele bezetting een jubileumconcert in de AFAS Live te Amsterdam. De band begon dertig jaar geleden als professionele band met optreden.
Je kunt veel over De Kast zeggen. Maar het is wel de meest succesvolle popgroep uit Friesland. Welke formatie uit deze provincie kan hetzelfde succes overleggen als de mannen rondom zanger Syb van der Ploeg?
De band is tweetalig en scoorde de grootste hit in die andere taal dan het Nederlands: In Nije Dei behaalde in 1997 de tweede plek in de Nederlandse Top 40. Het klopt dat het Friese duo Twarres drie jaar later een nummer 1-hit scoorde met Wêr bisto, maar de populariteit van Mirjam Timmer en Johan van der Veen daalde daarna wel. Bij De Kast mogen de mannen in hun handen knijpen dat ze een lange periode succesvol zijn gebleven.
Het is De Kast gegund een jubileum-optreden, dat ze zelf overigens een reünie noemen. Het is mij een beetje om het even; de band bestaat in de oorspronkelijke bezetting weer, maar treedt niet zo vaak meer op. Daarmee doet De Kast denken aan die andere succesvolle band, Doe Maar. Ook een formatie die niet zo vaak de bühne op gaat.
Deze muzikanten weten wat het is om meester te zijn in de beperking.

Tags // , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.