aug
31
2013

31 augustus

Author // frits_tromp1
Posted in // Modern Times

Vandaag eindigt de meteorologische zomer. Voor de weermannen en weervrouwen een moment om de zomer in cijfers en statistieken om te zetten. Voor studenten betekent dit einde van de zomer iets heel anders: de volgende dag begint het studiejaar weer.
Ik ga niet naar school. Mijn studietijd ligt inmiddels vier jaar achter me. Dezelfde periode als mijn studietijd, vier jaar. Bij de introductie van de opleiding Journalistiek, georganiseerd door ‘studentenverenging’ Waltertje, voelde ik me enigszins misplaatst. Bierdoppen, condooms en haantjesgedrag in optima forma: daar draaide het om tijdens de drie dagen in Heino.
Mijn studie begon 1 september 2005. Kort nadat ik de havo had verlaten. Vier jaren in gebouw D van Windesheim ging ik tegemoet. Ik leerde om als journalist te denken, vragen te stellen en te schrijven. Maar ik leerde ook om als schrijver te leven. Een minor Verhalen, dat ik met veel plezier volgde.
Ik studeerde 31 augustus 2009 officieel af. Ik had drie maanden eerder kunnen afstuderen. Maar mijn stage bij De Stentor/Veluws Dagblad leek op een onvoldoende af te stevenen. Twee maanden extra deed ik ervaring op bij de regioredactie in Harderwijk. Ik liep dus enige studievertraging op, maar studeerde toch keurig af binnen de gestelde termijn van vier jaar.
De datum van 31 augustus 2009 was me al wel opgevallen, maar vooral uit een triviaal opzicht. Begonnen per 1 september 2005, afgestudeerd per 31 augustus 2009: op de dag af precies vier jaar gestudeerd. Ik had het prima hierbij kunnen laten, ware het niet dat de datum van 31 augustus 2009 nog een belangrijke rol is gaan spelen.
Want Windesheim kreeg te maken met “ongeldige diploma’s”. Het niveau van de opleiding was van een deplorabele hoogte. Tijd om diploma’s van een bepaalde periode opnieuw tegen het licht te houden. Weliswaar waren afgegeven diploma’s rechtsgeldig, maar voor wie wilde was er de kans om het gebrek op het diploma aan te vullen met een masterclass.
In een mail die ik kreeg over de opnieuw beoordeelde studenten, stond deze zin: “Voor oud-studenten waarvan het diploma is gedateerd na 1 september 2009 geldt dat alle relevantie afstudeerwerkstukken opnieuw worden beoordeeld.”
Reden voor mij om mijn diploma tegen het licht te houden. Welke datum staat vermeld op mijn diploma? Warempel, ik studeerde 31 augustus 2009 af. Precies een dag vóór de discutabele periode. Wat voelde ik me een gelukkig mens.
Sinds die mail is 31 augustus een feestdag voor mij.

Tags // , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.