apr
14
2016

32 jaar

Author // frits_tromp1
Posted in // JournalistFrits

Vandaag is het 32 jaar geleden dat de nederska-band Doe Maar afscheid nam van het publiek. Het vertrek gebeurde met twee afscheidsconcerten in de Maaspoort in ‘s-Hertogenbosch. Als je de beelden van die optredens terug kijkt, zie je veel jonge meisjes mee gillen. En juist die gillende bakvissen waren voor Henny Vrienten, Ernst Jansz, Jan Hendriks en Jan Pijnenburg de reden om de handdoek in de ring te gooien.
Nu zijn we 32 jaar verder. De verwijzing naar de eerste hit van Doe Maar is reden voor de formatie om opnieuw bij elkaar te komen. Het is de vierde reünie – of reeks van concerten ná het afscheid in 1984. De eerste reünie was in 2000, toen de mannen een nieuw album maakten en zestien concerten in Ahoy, Rotterdam gaven.
Daarna kwamen de twee concerten in De Kuip en als afsluitende act op Werchter Boutique in België. Tijdens de ‘Groots met een zachte G’-optredens van Guus Meeuwis in 2011, was Doe Maar de verrassingsact. Een jaar later kwamen vier optredens in het kader van Symphonica in Rosso, gevolgd door de Glas IJs-tournee via Kerkrade, Utrecht, Enschede, Eindhoven, Groningen, Amsterdam en in het Sportpaleis van Antwerpen.
En nu dus een ’32 jaar later’-concert. Drie maal, zelfs. In een uitverkochte Ziggo Dome. Commercieel is Doe Maar de meest succesvolle band van Nederland. Artistiek vinden de mannen zich niet meer steeds opnieuw uit. De nadruk ligt hoe langer hoe meer op muziek uit de jaren 80. Dat is uiteraard een bewuste keuze.
Maar het zou een interessant zijn om te kijken hoe een plaat met nieuw Doe Maar-materiaal zou klinken.

Tags // , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.