apr
14
2019

35 jaar

Author // frits_tromp1
Posted in // Modern Times

Het is vandaag 35 jaar geleden dat Doe Maar afscheid nam van het publiek. In de Maaspoort in Den Bosch gaven Henny Vrienten, Ernst Jansz, Jan Hendriks en Jan Pijnenburg twee concerten. Bij het middagconcert waren Henk Temming en Henk Westbroek van Het Goede Doel en Herman Brood te gast. Zij zongen Vriendschap en Als Je Wint met de band. ’s Avonds waren Piet Dekker, Carel Copier en René van Collem de gastartiesten.
In 2000 kwam de band voor het eerst bijeen, toen voor een reünie. Dat weerzien resulteerde in een studioalbum, zestien keer optreden in Ahoy en een live-plaat. Ik ging naar een van die zestien Rotterdamse shows. De band kwam bijeen na zestien jaar afwezigheid; een periode dat ik nauwelijks kon overzien. Ik was zelf niet eens zestien, laat staan dat ik kon inschatten hoe lang zo’n interval duurde.
Gisteren was het Record Store Day. Eén van de items die deze dag werden verkocht, was De Bom van Doe Maar. Het is de meest succesvolle singel van de band, mede omdat het door de beide zangers is gezongen. Het lied is geschreven door Ernst Jansz, maar grote kans dat Henny Vrienten zijn zanggedeelte ook muzikaal heeft gewerkt. Je hoort zijn handtekening.
Ter gelegenheid van deze feestdag voor het vinyl, was ik te gast bij stadsradio LEO Middelsé. Plaatjes draaien. Aan het einde van het interview mocht ik een plaat uit eigen tas draaien. Omdat ik een liedje mocht meenemen van maximaal 4 minuten, was ik toch wel redelijk beperkt in mijn keuze. Maar het werd toch een Doe Maar-liedje. Het nummer Bij Elkaar, van het album Klaar – de vinyl-versie, want het was immers Record Store Day.
Vandaag haal ik De Doos Van Doe Maar uit de kast en haal de dvd-doos uit deze box. Zowel het middag- als het avondconcert van het afscheid zit in deze mooie doos. En het is kijken. Kijken en luisteren. Naar vier vermoeide mannen, die blij zijn dat ze de bakvissen achter zich kunnen laten.

Tags // , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.