feb
07
2017

5G-kernwaarden

Author // frits_tromp1
Posted in // Ds. van Zanten

In een kerkelijke gemeente waar ik regelmatig kom, moest ik onlangs de opening van een vergadering verzorgen. Deze gemeente werkt sinds kort met vijf kernwaarden: genade, geven, gemeenschap, getrouw en gastvrij. Een 5G-kerk, dus. Ik moest denken aan het verhaal van Job, en las als opening hoofdstuk 2 vers 7 tot en met 13.
Het verhaal van Job telt in zekere zin deze kernwaarden. Ondanks de zware tegenslag behoudt Job zijn geloof. Zijn vrienden Elifaz, Bildad en Zohar vormden een gemeenschap om Job heen en bleven hem getrouw. Ze wilden hem troost geven.
De genade en gastvrijheid zitten in de staart van het Bijbelboek. Job zondigde niet, in tegenstelling tot zijn vrienden. Job en zijn vrienden geloofden, hoewel Job zijn geloof uitging van Godsvertrouwen, en de vrienden vanuit hun dogmatiek.
De zonden van het trio is niet zozeer hun dogmatiek, want ze spreken ware woorden over God. Hun zonde is dat ze God willen verklaren, willen uitleggen hoe God ‘werkt’. Maar waarover je niet kunt spreken, daarover moet je zwijgen.
De genade is dat God zich dor de rechtvaardige Job laat verbidden en zijn vrienden genadig is.

Tags // , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.