jan
03
2018

’68

Author // frits_tromp1
Posted in // JournalistFrits

Het was een revolutionair jaar, 1968. Precies een halve eeuw geleden werd de zwarte leider Martin Luther King vermoord. Vandaag is het precies vijftig jaar geleden dat de progressieve leider Alexander Dubçek in Tsjecho-Slowakije aan de macht kwam en de Praagse Lente inluidde. Het Amerikaanse leger lag onder vuur na het bloedbad in het Vietnamese dorpje My Lai.
Mijn held Bob Dylan liet dit allemaal aan zich voorbijgaan. Geen protest vanuit zijn kant. Überhaupt vrijwel geen commentaar van de huisvader Dylan, die zijn dagen sleet met het lezen van de Bijbel en muziek maakte in de kelder van Big Pink. Er zijn slechtere manieren om je dagen te vullen.
Toen ik een maand in Berlijn woonde, ging ik elke zondag ter kerke in de Sophienkirche, een protestantse gemeente bij mij om de hoek. In dit gebouw sprak Martin Luther King, toen hij een bezoek bracht aan de toenmalige DDR. Dat was in 1964, de toespraak was niet officieel maar op eigen initiatief van de dominee. De regering weigerde namelijk hem een podium te bieden en het werd King van alle kanten ontraden om te spreken.
Tijdens mijn tweede jaar in havo4 ben ik op werkweek in Praag geweest, de Tsjechische stad. Prachtige stad, veel historie en net zoveel kunst. In zekere zin vergelijkbaar met Berlijn. Ik sprak daar onder meer een man, die alle politieke omwentelingen had beleefd. Hij werd in de Tsjechische taal opgevoed, leerde op het gymnasium Grieks en Latijn, moest tijdens de Duitse bezetting Duits spreken, tijdens de Russische bezetting was het Russisch de voertaal en tegenwoordig moest hij zich ook in het Engels kenbaar maken.
Zo loopt het in een mensenleven.
1968 is een halve eeuw geleden. Er is veel veranderd in die tijd. Maar tegelijk: alles wat er is, is ook al een keer eerder geweest. Ten diepste, en zelfs nog helemaal niet zó diep, is de geschiedenis het verzetten van de bekende pionnen.

Tags // , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.