sep
05
2018

72

Author // frits_tromp1
Posted in // Modern Times

Vandaag is het de 72e verjaardag van Freddie Mercury, frontman van Queen. Althans, hij zou 72 kaarsjes mogen uitblazen, ware het niet dat hij al een kwart eeuw geleden is overleden. In de herfst van 1991 stierf hij aan een longontsteking; zijn lichaam was zo door aids verzwakt, dat hij een eenvoudige longontsteking niet meer te boven kwam.
Wel liet Mercury een erfenis na. Zijn muzikale oeuvre, natuurlijk. Maar ook alvast zangpartijen die hij inzong kort na de opnames van het Queen-album Innuendo. Als mijn zang maar op tape staat, dan kunnen de mannen het muzikaal wel verder afmaken als ik er niet meer ben, zei hij met de dood in de ogen.
Een goed voorbeeld hiervan is Mother Love, waar van elke zin drie opnames door Mercury bestaan. Hij kreeg de zinnen van gitarist Brian May, waarna hij ze onder begeleiding van een drumcomputer inzong. Hij kon het laatste couplet echter niet meer inzingen, dus dit heeft Brian May later gedaan. “Ik moet naar huis, ik moet naar bed,” aldus de zanger, “de overige zinnen doe ik later.”
Dat later is er nooit van gekomen.
Het album Made In Heaven verscheen in 1995, vier jaar na Mercury’s overlijden. Twee jaar later verscheen No-one But You (Only the good die young), het enige nieuwe post-Mercury liedje in de oorspronkelijke bezetting. May had het in eerste instantie geschreven voor zijn solo-album Another World. Nadat hij een demo had gestuurd aan drummer Roger Taylor, stelde deze voor er een Queen-nummer van te maken.  Het is ook de laatste groet van bassist John Deacon; na de release van de singel stapte hij uit de rockformatie.
72 jaar. Wat zou van Mercury geworden zijn als hij nog had geleefd? We weten het natuurlijk niet. We komen er ook nooit meer achter.

Tags // , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.