sep
11
2018

9/11

Author // frits_tromp1
Posted in // Modern Times

Vandaag valt 11 september op een dinsdag. Zeventien jaar geleden ook. Die datum staat in het collectieve geheugen gegrift. Volwassen mannen en vrouwen vallen je huilend om de hals als je de term ‘nine-eleven’ laat vallen. Die term wordt uitgesproken naar de Amerikaanse datumnotatie. Het jaartal hoeft niet eens genoemd te worden – elke volwassene weet dat deze woordencombinatie verwijst naar die dag in 2001.
Die dinsdagmiddag was ik eerder thuis. Het mentoruur of huiswerkuur ofzo kon ik overslaan. Dat beviel me prima. Want dat betekende dat ik thuisgekomen me niet zo hoefde te haasten voor de training van de korfbal in Mildam, toch zeker een half uur fietsen. Een beetje uit verveling zette ik de televisie aan. En ik zag live-beelden van CNN, een teken dat iets ernstigs gaande was.
Tel daar een brandende toren bij op en ik zat gekluisterd aan de buis.
De rest is geschiedenis. Die tweede vliegtuig heb ik zien vliegen in de andere Twin Tower. De torens heb ik zien instorten. Daarna is de verhouding tussen het westen en de moslims veranderd. Terecht. Of onterecht. Voor beide standpunten zijn valide argumenten.
Het is een van die eerste momenten, waar ik me bewust van was. “Hier worden later vragen over gesteld: ‘Wat gebeurde er toen?’”
Ik weet nog steeds niet helemaal wat er gebeurd is.

Tags // , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.