feb
26
2017

Aardige Jongens

Author // frits_tromp1
Posted in // Modern Times

Ik draaide weer de cd Aardige Jongens van Boeijen, Hofstede, Vrienten. Dit driemanschap bestond in het najaar van 2008 en werd bemand door Frank Boeijen, Henk Hofstede (Nits) en Henny Vrienten (Doe Maar). Het was in de tijd dat Doe Maar tweemaal optrad in het Feyenoord-stadion De Kuip, en gaven acte de présence op Werchter Boutique in België.
Een decennium later kwam de Doe Maar-frontman opnieuw met een Nederpop-supergroep: Vreemde Kostgangers. De bassist heeft een neusje voor mooie samenwerkingen. Maar los daar van heeft Vrienten vooral een goed gevoel voor mooie muziek. En mooie teksten. Bij het opnieuw terugluisteren van Aardige Jongens, zijn het vooral de Vrienten-liedjes waar ik een zwak voor heb.
Neem bijvoorbeeld De Bruid, over een mislukt huwelijk. “Hij zoekt in zijn geheugen naar haar gezicht” is zo’n mooie zin uit dit lied. Of neem anders Zonder Mij, over Hugo Claus, die stierf toen de Aardige Jongens in de studio aan het repeteren waren. Maar het mooiste is misschien nog wel het liedje Vrouw Voor Het Raam. Met die pompende basgitaar. “Het aarzelt tussen dag en donker.”
Ik kwam Henny Vrienten op het spoor via de reünie van Doe Maar in 2000 – met maar liefst zestien concerten in evenveel uitverkochte Ahoy-avonden. De eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat ik binnen deze reggae- en ska-band vanaf het begin een voorkeur had voor Ernst Jansz, toetsenist/zanger en die andere frontman. Niet dat ik de bassist niet kon waarderen, maar in een split second heb je een preferentie voor één van de twee gemaakt.
En dat had ik dus voor Jansz. Vanwege zijn boeken, zijn Indische achtergrond, zijn grote liefde voor muziek, en voor onze gedeelde voorliefde voor Bob Dylan. Hoewel ik daar ook pas weer later achterkwam.
Overigens heeft Vrienten de achterstand inmiddels ruimschoots ingehaald. Ook in zijn Doe Maar-tijd kwam hij met mooie songs op de proppen. Wat denk je van een lied als Pa? Of Macho? Om maar eens twee titels te noemen. En dan hebben we het nog niet eens gehad over zijn solo-albums en zijn samenwerkingen met Boeijen en Hofstede (Aardige Jongens) en Boudewijn de Groot en George Kooymans (Vreemde Kostgangers).
Om nog maar te zwijgen voor zijn kooplust richting dichtbundels (ik heb ergens gelezen dat Vrienten elke dag één dichtbundel koopt). Ja, Henny Vrienten mag zichzelf dan wel als een koekoeksjong omschrijven, een Aardige Jongen is hij ook.

download

Tags // , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.