sep
30
2013

Abortus-grens

Author // frits_tromp1
Posted in // Ds. van Zanten

Onderzoekers van het Eramus Medisch Centrum en het Academisch Medisch Centrum pleiten om de 24-wekengrens te laten vervallen. Tot 24 weken kunnen aanstaande moeders de baby nog laten weghalen via een abortus. Maar als een ‘duidelijke medische indicatie aanwezig is’, moet de abortus ook later kunnen plaatsvinden, zeggen de onderzoekers.
Als reden voor het afbreken van de zwangerschap, wordt onder meer de eventuele (zware) handicap van een baby genoemd. De ernstige afwijkingen zijn belangrijk om het kind te weigeren. Hoewel ik het vermoeden heb dat ‘actueel ondraaglijk lijden’ van een baby een rekbaar begrip is.
Ik maak me hier wel zorgen over. De manier waarover met leven wordt gespeeld. Natuurlijk, ondraaglijk leven en leed is niet iets dat makkelijk is. Maar ongeacht de afwijking of handicap is elk leven de moeite waard. Ook die van een meervoudig gehandicapt kindje.
Daar komt bij dat een ongeboren leven ook leven is. Al snel na de conceptie worden de lichaamsdelen van het kindje zichtbaar. Zoiets gooi je toch niet weg? Ik denk aan een lied van Elly & Rikkert, Koorddanser. Laat ik daarmee afsluiten.

Ik hoor ongeboren baby’s gillen in een vuilniszak
Aan een wrede god geofferd op het altaar van het gemak
Door de priesters van de Mammon in een tempel zonder dak
Ik hou mijn hart vast, ik hou mijn hart vast

Tags // , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.