jun
08
2019

Abt Boyng

Author // frits_tromp1
Posted in // JournalistFrits

Net als 600 jaar geleden is de maatschappij wel toe aan een hervorming. Vandaar dat Mink de Vries uit Zwolle in de voetsporen trad van een middeleeuwse abt.
Volgens De Vries is abt Boyng van het Cisterciënzer klooster van Termunten de grootste kerkhervormer van het Noorden geweest. Hij heeft rond 1400 zijn best gedaan om het kloosterleven weer terug te brengen naar de kern: een sober en sociaal leven zonder poespas. In die tijd waren veel kloosters vooral uit op macht en rijkdom, terwijl het kloosterleven juist moest gaan over een sociaal leven zonder poespas. Nu gaat het wat De Vries betreft eigenlijk om hetzelfde, maar dan binnen de hele maatschappij. Abt Boyng verbond de zogenoemde Moderne Devotie aan de Cisterciënzers in het Noorden.

Moderne devotie
De Vries ziet die aloude Moderne Devotie graag in een moderne vorm terug en is daarvoor bereid om per fiets in monnikspij de route te herhalen die abt Boyng ooit ging van het klooster in Sibculo (Overijssel) via het voormalige Maria in Campis in Assen naar het verdwenen klooster Jesse in Haren. In Assen staat de Abdijkerk er nog en is er een stukje kloostermuur bewaard. Van beide andere kloosters zijn recent de fundamenten blootgelegd.
De tocht van De Vries – per fiets – was door zijn boodschap ook die van een missionaris. Maar zoals het eeuwen geleden missionarissen meestal verging werd ook De Vries niet al te serieus genomen toen hij op de Asser markt vertelde over de enorme invloed die het klooster heeft gehad op de Drentse geschiedenis. Door het klooster kon Assen hoofdstad van Drenthe worden en werd het na de Franse tijd weer een zelfstandige provincie. Maar de man in de monnikspij kreeg slechts bij een enkeling aandacht.

Fiets weg
Maar dat zijn boodschap hout snijdt ervoer de ‘abt’ toen hij zijn fietstocht wilde voortzetten. Zijn stalen ros bleek gejat, nota bene voor het voormalige klooster aan de Brink. Maar ‘abt Boyng’ liet zich niet uit het veld slaan en zette zijn missie voort op een geleende fiets.

Bron: Dagblad van het Noorden

Tags // , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.