feb
15
2018

Acadian driftwood

Author // frits_tromp1
Posted in // Modern Times

Ted-Jan Bloemen heeft in Gangneung de gouden medaille op de tien kilometer gewonnen. De Nederlandse Canadees won de rit met een tijd van 12.39,77 een formidabele tijd. Na hem moest Sven Kramer de afstand nog schaatsen.
En Kramer was gebrand om deze magische afstand op zijn naam te zetten. Bij zijn eerste Olympische Spelen, 2006, werd hij zevende. In 2010 kostte hem een foutieve wissel en de daaropvolgende diskwalificatie de titel, vier jaar later schaatste Jorrit Bergsma in Sotsji een droomrace die Kramer te machtig was.
Bij deze Olympische editie finishte Kramer in 13.01,02. Dat leverde de Fries slechts de zesde plaats op.
Ted-Jan Bloemen mag zich dus vier jaar de Olympische heerser op ‘de tien’ noemen. Hij werd geboren in Leiderdorp. Zijn vader is geboren in Bathurst in de Canadese provincie New Brunswick en woonde daar tot zijn zevende jaar toen zijn ouders in 1964 terug keerden naar Nederland, waardoor het voor Bloemen mogelijk was zich snel tot Canadees te laten naturaliseren. Hij behield zijn Nederlandse nationaliteit.
Wellicht is het mijn afwijking dat ik nieuws associeer met liedjes of met literatuur. In dit geval een lied van The Band. Op hun album Northern Lights – Southern Cross uit 1975 staat het prachtige liedje Acadian Driftwood. Een live-uitvoering van dit nummer is terug te vinden op de cd-box met vier schijfjes van The Last Waltz, de vrijwel integrale weergave van The Band’s afscheidsconcert.
Acadian Driftwood is de beschrijving van de Canadese volksverhuizing naar het platteland in het zuiden van de Verenigde Staten. De term ‘Acadian’ is een verbastering van ‘Canadian’, en zo is het gekomen dat dit nummer dus Acadian Driftwood heet. De rit van “TJ Flowers” is in zekere zin ook zo’n driftwood. Maar dan van tien kilometer, in een sportieve setting.

Tags // , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.