sep
08
2017

Achter de dijken

Author // frits_tromp1
Posted in // JournalistFrits

Presentator Leo Blokhuis op zoek naar de invloed van het calvinisme op onze volksaard. Dat doet hij in acht afleveringen voor KRO-NCRV, het programma heeft de titel Achter de dijken gekregen. Vanavond was de eerste aflevering te zien op NPO 2. Onder meer Freek de Jonge komt aan het woord.
Net als Leo Blokhuis is De Jonge een zoon van een dominee. Pa Blokhuis was vrijgemaakt- en later Nederlands-gereformeerd predikant, de oude De Jonge was als dominee verbonden aan de Nederlands Hervormde Kerk. Beide domineeszonen hebben wat met muziek. Blokhuis als ‘popprofessor’, De Jonge als cabaretier en liedjeszanger bij Neerlands Hoop.
In deze eerste aflevering komt onder meer de tekst Vaders Stem ter sprake:

jongetje op zondagmiddag
dat niets begrijpt maar alles hoort
verliefd is op de stem van vader
die rustig voorleest uit Gods woord

Van dit nummer is een uitvoering te vinden tijdens bijeenkomsten in samenwerking met Theaterinstituut Nederland. De Jonge vormde met The Nits de gelegenheidsformatie “FRITS”. Tijdens de vier laatste avonden van 1994 werden de shows opgenomen, om uitgebracht te worden als de cd DANKZIJ DE DIJKEN.
Dankzij De Dijken is de vertaling van The Dutch Mountains, de grootste hits van The Nits. Dankzij de danken wanen we ons veilig. We beschermen ons achter de dijken, de Hollandse bergen. In ons calvinistische land, waar Leo Blokhuis de invloed van het calvinisme op onze volksaard onderzoekt.

Tags // , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.