feb
08
2019

Ad den Besten

Author // frits_tromp1
Posted in // Ds. van Zanten

De dichter Ad den Besten is een van de hofleveranciers van het Liedboek voor de Kerken. Hij kreeg in 1986 hier de Spaanprijs voor. Adriaan Cornelis den Besten overleed 31 maart 2015 in Amstelveen – over een aantal weken dus vier jaar geleden.
Hij was een protestantse dichter. Maar zijn naam combineer ik met mijn kloosterbezoeken. Zo dacht ik na mijn eerste kloostertiendaagse aan zijn gedicht Waarom moest ik uw stem verstaan? Dit lied is terug te vinden in het Liedboek voor de Kerken. In de editie uit 1973 is dit lied te vinden onder nummer 484, in het Nieuwe Liedboek van 2013 is Waarom moest ik uw stem verstaan? gezakt naar nummer 941. Een melodie uit de 15e eeuw, nauw verwant met In dich hab ich gehoffet Herr.
Afgelopen november bracht ik een bliksembezoek aan het klooster te Westmalle. Ik was op uitnodiging vanwege de monastieke professie van een van de broeders. Op zijn uitnodiging zette hij een couplet uit het gedicht Klein Danklied. Inderdaad, van Ad den Besten.
Mooi, hoe die dichter zo verweven is geraakt met mijn leven.

Tags // , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.