apr
14
2018

Afscheidsconcert

Author // frits_tromp1
Posted in // Modern Times

Het is 14 april, de tweede zaterdag van de maand. Gisteren was het vrijdag de 13e. Een van de meest veilige dagen van het jaar. De ongeluksdag heeft een averechts gevolg. Het is vandaag ook precies 34 jaar geleden dat Doe Maar met twee concerten in de Maaspoort in ‘s-Hertogenbosch afscheid nam van het jonge publiek.
Inmiddels is Neerlands populairste band weer langer bij elkaar dan dat ze uit elkaar zijn geweest. Na zestien jaar was er een reünie, waarbij de Rotterdamse concertzaal Ahoy werd afgehuurd voor liefst zestien optredens. En er werd een nieuwe plaat gemaakt: Klaar. In de afgelopen achttien jaar (dus al twee jaar langer dan de ontbonden periode) heeft de band alleen nog de singel ‘5446 is mijn nummer uitgebracht, een duet met Kenny B.
Dat was het enige nieuwe materiaal van de formatie. De dubbelaar Symphonica In Rosso is een registratie van hun vier optredens in de serie van Marco Borsato in het GelreDome. De cd Limmen Tapes, ter voorbereiding op de rode concerten, bevat zeven nummers van de groep die opnieuw zijn opgenomen. Geen nieuw, maar hernieuwd materiaal.
Doe Maar. Voor mij de opmaat voor een boel andere muziek. Dat komt deels door het redelijk beperkte materiaal wat ze hebben gemaakt. Immers, vijf studio-albums met nieuw materiaal is niet heel veel. Het aantal verzamelaars is al groter dan het reguliere werk. Wat ook geldt voor de live-registraties van hun tournees.
De nevencarrières van de mannen zijn interessanter. Zoals de solo-albums van Henny Vrienten, zijn bloemlezingen uit de dichtbundels, de gelegenheidsformaties Aardige Jongens en Vreemde Kostgangers, zijn werk voor Sesamstraat en de filmmuziek…
Om over de boeken en cd’s van Ernst Jansz nog maar te zwijgen. En de muziek van CCC Inc. en Rienne Va Plus. Of zijn productiewerk voor onder meer Boudewijn de Groot en Bram Vermeulen.
Hoe goed Doe Maar ook is, het is “slechts” een kapstok voor andere muziek. Die andere muziek, was dat er gekomen als Henny Vrienten, Ernst Jansz, Jan Hendriks en Jan Pijnenburg in 1984 geen afscheid hadden genomen van hun publiek?

Tags // , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.