okt
10
2014

Alle ministers nieuwe Belgische regering zijn bekend

Author // frits_tromp1
Posted in // JournalistFrits

BRUSSEL België heeft een nieuwe regering. Het was nog wachten op de namen van de Franstalige, liberale ministers die zitting nemen in het kabinet. De Vlaamse partijen die in de regering stappen, hadden hun namen al bekendgemaakt.
Een regering in België, dit keer met veertien ministers en vier staatssecretarissen, telt evenveel Nederlands- als Franstalige ministers. Aangezien er maar één Franstalige partij meedoet aan de centrumrechtse regering mochten zij dus zeven ministers leveren, inclusief de premier. Dat is de 38-jarige Charles Michel.
Hij leidt een regering met de Vlaams nationalisten van N-VA, de Vlaamse christendemocraten (CD&V) en liberalen (Open VLD). Via sociale media maakte Michel vrijdagmiddag de namen bekend van zijn partij. Didier Reynders is daar één van. Hij keert terug als minister van Buitenlandse Zaken. Daarnaast stuurt de MR twee vrouwen.
Dat is ook wel nodig, want het aantal vrouwelijke ministers en staatssecretarissen bleef nog maar steken op twee. Maggie De Block (Open VLD), nu nog staatssecretaris, wordt minister en de N-VA krijgt een vrouwelijke staatssecretaris.
De winnaar van de verkiezingen eind mei en ook grootste partij van België, de N-VA, levert drie ministers van wie er een vicepremier wordt. Alle drie krijgen ze zware portefeuilles (Binnenlandse zaken, Financiën en Defensie). Daarnaast heeft de partij ook twee staatssecretarissen. Kopstuk Bart De Wever blijft partijvoorzitter en burgemeester van Antwerpen.
Oud-premier van Vlaanderen, Kris Peeters wordt ook vicepremier. De christendemocraat moest zijn ambitie om premier te worden opgeven toen zijn partijgenoot Europees Commissaris werd. Partijgenoot Pieter De Crem, de huidige minister van Defensie, moet nu genoegen nemen met een staatssecretarisschap. De Vlaamse liberalen hebben een vicepremier, een minister en een staatssecretaris.
Zaterdag om 10.00 uur legt de nieuwe ploeg de eed af bij koning Filip.

Bron: Nu.nl

Tags // , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.