nov
01
2016

Allerheiligen

Author // frits_tromp1
Posted in // Modern Times

Vandaag is het Allerheiligen, morgen is het Allerzielen. Het komt misschien door mijn protestantse opvoeding, maar met deze twee katholieke herdenkingsdagen heb ik niets. Met Allerheiligen viert men de nagedachtenis aan alle heiligen en martelaren. Met Allerzielen worden de overledenen herdacht en wordt een requiemmis opgedragen. Met het herdenken van onze voorgangers is niets mis, natuurlijk. Gedenk de doden, nietwaar?
Desondanks blijven deze Hoogfeesten bij mij op afstand staan. Net als Halloween, de avond voorafgaand aan Allerheiligen. Die dag is Hervormingsdag, en mij als zodanig meer waardevol van Allerheiligen. En in 2004 werd Theo van Gogh op Allerzielen vermoord de Linnaeusstraat in Amsterdam-Oost/Watergraafsmeer, door Mohammed Bouyeri. Dié associatie leg ik dan wel weer, niet met Allerzielen.
Vandaag publiceerde Robin ten Hoopen een blog op Niets Nieuws. Hij eindigt zijn betoog dat hij blij is met de aandacht voor de overledenen. “Wie herinnert, actualiseert, verwerkt en kan soms zelfs vieren. Dat is belangrijk. Want hoe een leven ook loopt en hoe de dood ook komt, je naam mag genoemd, je verhaal herdacht.”
Ik sluit me aan bij deze woorden, maar heb nog veel te leren.

Tags // , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.