nov
01
2020

Allerheiligen Lekkum

Author // frits_tromp1
Posted in // Ds. van Zanten

Sinds kort bezoek ik de eucharistievieringen van de oud-katholieke statie van Friesland. De gemeente in Friesland komt elke maand samen tijdens een zaterdagse avondviering. De priester van dienst is ook de rector van de parochie in Groningen. De weekenddiensten worden zaterdag in Lekkum en zondag in de stad Groningen.
De dienst van dit weekend staat in het teken van Allerheiligen. Zingen door de gemeente was natuurlijk niet de bedoeling. Maar praten kan wel; de gekozen liederen werden in koorzang behandelt. De rector sprak vers 1, het orgel speelde vers 2, de gemeente en rector spraken vers 3. Op deze manier werden de gezangen toch gezamenlijk beleefd.
Bij mijn eerste ontmoeting van de oud-katholieken in Lekkum, kwam ik met de rector te sprake over mijn relatie met dit kerkgenootschap. En ik legde uit dat Willem Barnard ook oud-katholiek werd, naast zijn lidmaatschap van de Nederlands Hervormde Kerk. Wat schetste mijn blijde verbazing, toen ik het liturgieboekje van de Allerheiligendienst van dit weekend open sloeg? Het eerste lied was Hoor, Een Heilig Koor Van Stemmen.
Het is lied 726 uit het (nieuwe) Liedboek voor de Kerken uit 2013. De tekst komt van Christopher Wordsworth, die het dichtte als Hark the sound of holy voices. De Nederlandse bewerking komt – jawel – van Barnard. Een mooiere manier om de dienst te beginnen, was er niet.

Tags // , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.