mei
08
2016

Andere Tijden: kindertransport

Author // frits_tromp1
Posted in // Modern Times

Zaterdagavond presenteerde geschiedenisprogramma Andere Tijden een aflevering over het zogenaamde Kindertransport vanuit Vught. In Konzentrationslager Herzogenbusch, beter bekend als kamp Vught, werden op 6 en 7 juni 1943 bijna 1300 kinderen op transport gesteld, de meeste vergezeld door hun moeders, soms met vaders, soms alleen.
De reis ging via Kamp Westerbork, waar het transport dinsdag 8 juni 1943 vertrok. Drie dagen later, vrijdag 11 juni, komen de 46 wagons aan in vernietigingskamp Sobibor. Dezelfde dag werden alle inzittenden van de trein vergast in dit kamp. Guus Luijters heeft de lijsten met namen van alle kinderen tot en met 16 jaar in zijn monumentale boek In Memoriam gepubliceerd. Hij meldt dat 3017 gedeporteerden in de treinwagons zaten, waaronder 1145 kinderen (en dus 1872 volwassenen).
Getallen die op zichzelf niets zeggen, hoewel de hoeveelheid al wel iets aangeeft hoe absurd de transporten waren. Dankzij het monnikenwerk van Luijters heeft een deel van die lijsten, namelijk iedereen tot en met 16 jaar, een naam gekregen. En waar mogelijk ook een gezicht. De verhalen over de oorlog blijven dankzij deze lijsten van Luijters en uitzendingen van Andere Tijden onder onze aandacht.

Tags // , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.