feb
27
2019

Anglicaanse dienst

Author // frits_tromp1
Posted in // Ds. van Zanten

In een poging om de eigen bisschoppen te ontzien, heeft de Church of England een eeuwenoude regel geschrapt. Dit voorschrift uit de zeventiende eeuw stelt dat elke zondag in elke kerk van dit kerkverband de heilige communie gevierd moet worden en daarnaast elke dag een ochtend- en avondgebed – ook als er slechts een handvol gelovigen aanwezig is.
Vanwege teruglopende kerkbezoeken volgt het schrappen van deze verordening binnen de Anglicaanse Kerk de praktijk van alle dag. “De zondagse eredienst blijft centraal staan in de Church of England,” aldus een woordvoerder. “Deze aanpassing is bedoeld om het makkelijker te maken voor parochies met veel kerken de diensten te laten rouleren tussen diverse kerken.”
Deze ontwikkeling is overal gaande. Ook in Nederlandse kerken loopt het aantal bezoekers terug. Met als gevolg de vraag of diensten geschrapt moeten worden, als voorportaal van het sluiten van kerken. Die kerksluitingen gebeuren in genootschappen van alle snit: de hele brede kerkelijke kaart heeft hiermee te maken.
Ik vind het wel jammer. Zo’n dagelijkse rite van een ochtend- en avondgebed mis ik wel. Het zijn mooie ontmoetingen tussen gelovigen en met God. Natuurlijk is een gebouw niet noodzakelijk om gezamenlijk te bidden. Waar twee of drie zijn vergaderd in de naam van Jezus, daar is Hij zelf aanwezig. Maar een kerkgebouw kan wel helpen. De omgeving kan je helpen om je gedachten te focussen, te ordenen.
Vergelijk het maar met thuiswerken en het werken op kantoor. Je doet hetzelfde werk, maar de locatie maakt wel uit. Bij thuiswerken wordt je niet gestoord door passerende collega’s, maar je doet wel de afwas, de was, stofzuigen. Op kantoor heb je gratis koffie en als je werk af is, fiets je naar huis en laat je het werk daadwerkelijk achter je.
Enfin.
De Anglicaanse Kerk biedt ruimte. Gelukkig niet aan de ontmoetingen met God.

Tags // , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.