nov
19
2022

Angstcultuur

Author // frits_tromp1
Posted in // JournalistFrits

Voormalig hoofdredacteur Dieuwke Wynia bevestigt het grensoverschrijdende gedrag van Matthijs van Nieuwkerk bij De Wereld Draait Door. Ze wordt zelf ook als veroorzaker van de angstcultuur genoemd en vindt het pijnlijk dat ze daar niet op is aangesproken.
De Volkskrant publiceerde vrijdag een verhaal over grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer bij DWDD. Jarenlang heerste er een angstcultuur, mede door het gedrag van presentator Van Nieuwkerk. Hij zou medewerkers hebben uitgescholden, geïntimideerd en vernederd, waardoor er tientallen ziek zijn geworden.
Voormalig hoofd- en eindredacteur Wynia, die van 2008 tot 2016 bij DWDD werkte, bevestigt in de Volkskrant dat Van Nieuwkerk achter de schermen “extreme woedeaanvallen” had. Zij zat “klem” tussen de presentator en de redactie. “Ik moest voortdurend schipperen tussen de wensen van de redactie en de eisen van Matthijs.”
“Ik heb ook weleens verdrietig, huilend voor hem gezeten. Hij reageerde daar ongevoelig op en liep weg.” Toch voelt Wynia zich geen slachtoffer van Van Nieuwkerk. “Dat gaat te ver, ook omdat ik vind dat iedereen uiteindelijk verantwoordelijk is voor zijn of haar eigen koers en keuzes.”

Wynia volgens redacteuren ook schuldig aan grensoverschrijdend gedrag
Redacteuren zeggen dat ook Wynia zich schuldig maakte aan grensoverschrijdend gedrag. “In het heetst van de strijd gebruik je soms grote woorden. Dat heb ik zeker ook gedaan,” geeft zij toe. Wynia noemt het “pijnlijk” dat haar oud-collega’s haar daar nooit op hebben aangesproken. “Dat geeft aan dat de cultuur op onze werkvloer veel minder open was dan ik toen dacht.”
Van Nieuwkerk zelf zegt dat het hem enorm spijt dat hij “niet iedereen een veilig en prettig gevoel heeft gegeven”. In eerste instantie wilde de 62-jarige presentator niet ingaan op vragen van de krant en ontkende hij alles.
BNNVARA laat weten het “pijnlijk” te vinden voor de medewerkers dat de omroep Van Nieuwkerk en eindredactie niet heeft aangesproken over het grensoverschrijdende gedrag. De omroep is ook “teleurgesteld” over de twee verschillende statements van Van Nieuwkerk.
De NPO zegt “enorm geschrokken” te zijn van het gedrag van de presentator.

Bron: Nu.nl

Tags // , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.