sep
03
2018

Anna Paulowna

Author // frits_tromp1
Posted in // Ds. van Zanten

In Noord-Holland ligt het dorp Anna Paulowna. Genoemd naar de echtgenote van koning Willem II, grootvorstin van Rusland, behorend tot het huis Romanov, en dochter van tsaar Paul I van Rusland en diens vrouw Sophia Dorothea Augusta Louisa van Württemberg, Maar dat zal de inwoners van het plaatsje een worst zijn.
In de nacht van vrijdag op zaterdag reden vijf inzittenden van een auto tegen een lichtmast. Volgens de politie werden door de klap enkelen van hen uit de auto geslingerd. Drie zwaargewonden werden door omstanders en hulpverleners gereanimeerd, maar hulp mocht niet meer baten. Het drietal overleed ter plaatse. Het gaat om twee jongens van zestien en één van vijftien jaar.
In Hoendiep gebeurde zestien jaar geleden iets soortgelijks. Vijf jongeren uit Enumatil die tegen een boom bij Hoendiep waren geklapt. Hun dorp, hun thuis, was al in zicht – had de bestuurder het honderd meter langer volgehouden, ze waren nog in leven geweest.
Vijf jongeren. Richard, Baukje, Ype, E.P., Gerben. Geborgen in Gods hand. 7 december 2002. Een flauwe bocht, na een optreden van Lucas en Gea. In Gods hand geboren. “Ja, een ritje langs het Hoendiep stemt altijd nederig.” Met deze woorden sloot Martin Bril zijn column over dit incident af.
Daniël Lohues zingt in Zo Giet Dat Hier:

Zundags ’s nachts wordt ’t stille
Iederiene slöp, behalve twee figuren
met subwoovers in de wagen
Morgen in de kraante, auto tegen boom
Allebeiden dood zo giet dat hier
’s Maandags is ’t weer warken, alles giet weer zo
Zoas’t nou al jaorn get, zo giet dat hier

Zo gaat dat hier. Het stemt je nederig.

Tags // , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.