apr
28
2021

Anne Clair van der Lugt

Author // frits_tromp1
Posted in // Ds. van Zanten

Anne Clair van der Lugt is 39. En een nichtje van pater Frans van der Lugt. Anne Clair wil met een pelgrimstocht in de voetsporen treden van haar oom Frans. Die was als jezuïet in Syrië, al veertig jaar. De burgeroorlog maakte pater Frans van dichtbij mee.
Franciscus Joseph Wilhelmus (Frans) van der Lugt weigerde echter zijn tweede vaderland te verlaten. Hij kreeg in Al-Qusayr, 35 km buiten Homs, een stuk land van vijftig hectare ter beschikking van de Syrische overheid waar hij groente op verbouwde en een wijngaard had met een productie van 50.000 flessen per jaar. Ook waren er sportvelden en een motel voor toeristen. Vanaf 2000 bood het landgoed verblijf en werk aan veertig mensen met een mentale beperking.
Medio 2011 verliet Van der Lugt het landgoed vanwege de Syrische Burgeroorlog. Hij vestigde zich in het jezuïetenklooster in de christelijke wijk Bustan al-Diwan in Homs. In januari 2014 vroeg hij in een videoboodschap via YouTube om hulp aan de mensen in Homs als gevolg van de burgeroorlog. Ondanks verschillende waarschuwingen weigerde Van der Lugt Homs te verlaten. Zolang er nog christenen in de stad woonden, wilde hij in de stad blijven.
De Nederlandse jezuïetenpater werd 7 april 2014 meegenomen door gewapende mannen en geslagen. Voor zijn woning, bij het klooster, werd hij door het hoofd geschoten.
In het Nederlands Dagblad van woensdag staat een verhaal met Anne Clair. Indrukwekkend verhaal.

Tags // , , , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.