okt
18
2014

Anne Frank

Author // frits_tromp1
Posted in // Modern Times

Elk land heeft zo zijn eigen volkshelden. Eén van de ‘nieuwe’ helden is Anne Frank. Sinds haar dagboek een (inter)nationaal succes is geworden, zit zij in ons nationaal bewustzijn. Ondanks dat Anne nooit Nederlands staatsburger is geweest – het Joodse meisje verloor haar Duitse nationaliteit, toen zij met haar familie naar Nederland vluchtte.
Enfin.
Anne Frank is naast het symbool voor de ‘stelselmatig vermoorde onschuld’ ook een inspiratiebron voor talrijke producties. Talloze films en series zijn al gemaakt met Het Achterhuis als basis. De laatste jaren komen ook steeds meer musicals en theatervoorstellingen voorbij, waar Anne Frank de inspiratie voor is.
Zo zag ik in 2011 de musical ‘Je Anne’ in Heerenveen. Vorige maand was ik bij ‘ANNE‘, in Theater Amsterdam. En in juni ga ik naar ‘It deiboek fan Anne Frank’, een openluchtvoorstelling in Deinum. Mooie voorstellingen, dat zonder enige twijfel.
Grote vraag is natuurlijk of je aan slachtoffers van de oorlog geld moet verdienen. Aan de andere kant: het verhaal van Anne Frank moet wel doorverteld worden. Het publiek heeft er het geld voor over om het verhaal in een commerciële setting te horen. Dus wat is het daadwerkelijke probleem?
Misschien wel niets, en is de vorm ondergeschikt en volgend aan de inhoud.

Tags // , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.