mei
14
2017

Arbeidsethos en discipline

Author // frits_tromp1
Posted in // Modern Times

Begin deze maand kwam de Volkskrant met een interview met Nick Cave. De zanger kwam onlangs met Skeleton tree, een muzikale verwerking van de dood van zijn zoon Arthur. Die viel in 2015 van een 20 meter hoge klif. In het vraaggesprek gaat het natuurlijk over Skeleton tree en Arthur, maar ook over Lovely Creatures, een verzamelaar van de dertig jaar Nick Cave & The Bad Seeds voorafgaand aan Skeleton Tree.

In het gesprek komen tal van onderwerpen aan bod, waar ik wel wat mee kan. Maar voor dit moment verwijs ik naar één citaat. De Australische zanger zegt onder meer: “Cohen heeft me beïnvloed met zijn taalgebruik, dictie en ritmiek. Bovendien spraken zijn arbeidsethos en discipline me aan: inspiratie is niet iets wat in de lucht zweeft, geen vogeltje dat op je schouder komt zitten. Je moet gewoon werken, toegewijd zijn aan je ambacht. Schrijven is voor mij een ritueel, op vaste uren, in een kantoor: schrijven door het gewoon te dóén. Zo ben ik het altijd blijven zien, hoe fucked up ik soms ook was door drugs of wat dan ook.”

Zo werkt het ook. Gewoon maar doen. Het heeft geen zin te wachten op die ene zin. Als je niet op die ene zin komt, moet je verder met de volgende zin. Dat is ook de les die journalisten elkaar geven, als ze een artikel moeten beginnen: komt die eerste belangrijke zin niet bovendrijven, begin dan maar met de tweede zin.

Schrijven genereert schrijven. En om dat te starten, moet je schrijven. Natuurlijk, soms lukt het je om spontaan een mooi verhaal of mooie zin op papier te zetten. Maar dat gebeurt lang niet altijd, het overkomt je nauwelijks. Als schrijven schrijven genereert, maar het lukt je niet om te beginnen, is het zaak om dan een andere zin over te nemen. Schrijf iets over van een collega, haal een citaat uit een ander boek. Schrijf desnoods het telefoonboek over.

Zolang je maar schrijft. Dat is hard werken, zoals bij elk ambacht.

Tags // , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.