apr
17
2019

Aretha Franklin

Author // frits_tromp1
Posted in // Modern Times

Soulzangeres Aretha Franklin kreeg maandagavond postuum een speciale vermelding bij de uitreiking van de Pulitzer Prize. Het is de eerste keer dat een vrouw deze onderscheiding krijgt. Volgens de jury krijgt de Queen of Soul deze prestigieuze onderscheiding voor haar “onmiskenbare bijdrage aan de Amerikaanse muziek en cultuur van de afgelopen vijf decennia.”
De prijs is een Amerikaanse waardering op het gebied van nieuws, kunst en letteren. Het is een journalistiek-literaire prijs, dus. Ook muzikanten, zoals dus Aretha Franklin, krijgen zo’n beeldje toegewezen. Ruim tien jaar geleden kreeg ook Bob Dylan een Pulitzer Prize Special Citation; zoon Jesse mocht de prijs ophalen. In die dagen studeerde ik Journalistiek in Zwolle en maakte ik met klasgenoten een heus tijdschrift, over de journalistiek.
Ik schreef onder meer een artikel over de Pulitzer Prize. In dat artikel noteerde ik onder meer: “De naam van de prijzen is afkomstig van de journalist Joseph Pulitzer. De van origine Hongaar stelde in 1904 de prijzen in, nadat hij al zijn best had gedaan voor een heuse School of Journalism. Pulitzer is geboren in Hongarije, als zoon van Hongaars-Joodse vader en een katholieke moeder. Joseph vertrok in 1864 naar de VS, om daar als soldaat te dienen in de Burgeroorlog. Daarna werd hij journlist bij de St. Louis Post-Dispatch (het dagblad van St. Louis).
Mooi, zo’n eervolle erkenning van je werk. Jammer dat de Queen of Soul dit niet meer heeft meegemaakt. Soms moet je eerst dood gaan om de terechte erkenning te krijgen.

Tags // , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.