apr
13
2019

Assange 

Author // frits_tromp1
Posted in // Ds. van Zanten

WikiLeaks-oprichter Julian Assange is in Londen door de Britse politie aangehouden. Dat gebeurde in de ambassade van Ecuador, waar hij jarenlang verbleef om zijn aanhouding te voorkomen. Van diens arrestatie zijn ook beelden, onder meer te zien bij de NOS.
Bij het zien van die beelden, schrok ik wel. Niet zozeer vanwege de aanhouding, wel vanwege het uiterlijk van de klokkenluider. Een grote witte baard, het haar strak achterover. Weinig is overgebleven van de eens zo charismatische leider aller klokkenluiders. Ik schrok omdat ik opeens moest denken aan een grote massamoordenaar: Radovan Karadžić.
De Servische oorlogsmisdadiger, voormalig psychiater en oud-politicus was leider van de Servische Republiek van Bosnië en Herzegovina tijdens de Bosnische Oorlog in de jaren 90. Karadžić bleef na de oorlog dertien jaar voortvluchtig. Hij had zich vermomd door een grote bril te dragen en door een lange witte baard en zijn geheel grijs geworden haar te laten groeien, en hij leefde onder de valse naam Dragan Dabić. Karadžić was hierdoor zo goed als onherkenbaar. Op het moment van zijn arrestatie was hij werkzaam als alternatief genezer in een privékliniek in Nieuw-Belgrado.
Maar de vergelijkingen houden op bij het uiterlijk. Ik beschuldig Assange niet van massamoord. Dat is iets heel anders dan staatsgeheimen lekken.

Tags // , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.