mei
18
2019

Astronauten

Author // frits_tromp1
Posted in // Ds. van Zanten

Wubbo Ockels is vandaag vijf jaar dood. Wubbo Johannes Ockels wordt gezien als de eerste Nederlandse ruimtevaarder. Van 30 oktober tot en met 6 november 1985 maakte hij met het ruimteveer Challenger zijn eerste ruimtevlucht. Hij was tijdens de vlucht en het verblijf in het Spacelab D-1 verantwoordelijk voor de vele meetapparatuur, waarmee allerlei proeven werden uitgevoerd. Gedurende de zeven dagen die de missie duurde voerde hij meer dan zeventig experimenten uit.
Een half jaar eerder was Lodewijk van den Berg ook al in de ruimte geweest. Van den Berg is in 1932 geboren in Sluiskil en verhuisde en 1961 naar naar de Verenigde Staten, waar hij verder studeerde aan de University of Delaware. Hij specialiseerde zich in het kweken van kristallen, en behaalde in 1974 een Ph.D. Met zijn kristallen kan gammastraling worden gedetecteerd. Dit werd beschouwd als een spionagegevoelige vinding; daarom moest hij Amerikaans staatsburger worden. Het Amerikaans staatsburgerschap werd hem in 1975 verleend.
Ten tijde van zijn ruimtevaart was Van den Berg geen Nederlander meer. En dus ook niet de eerste Nederlandse astronaut. Wel de eerste in Nederland geboren kosmonaut.

Tags // , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.