nov
14
2018

Aung San Suu Kyi

Author // frits_tromp1
Posted in // Ds. van Zanten

Aung San Suu Kyi ligt onder vuur – dat wil zeggen dat verschillende organisaties hun steunbetuigingen aan haar intrekken. Aung San Suu Kyi is de officieuze leider van de burgerregering in Myanmar (Birma) en stond jarenlang onder huisarrest als als oppositieleider tegen het militaire bewind. Ze ontving van diverse kanten prijzen en onderscheidingen voor haar vreedzame en geweldloze strijd voor democratie en mensenrechten.
Amnesty International trekt de eigen onderscheiding in, nu Suu Kyi de Rohingya niet beschermt, een islamitische minderheid die zwaar wordt onderdrukt in het boeddhistische Myanmar. Ook laat ze toe dat het leger de christelijke Kachin-minderheid bestookt. Daarnaast heeft ze mensenrechtenverdedigers, vreedzame activisten en journalisten laten arresteren.
De Ierse band U2 mengt zich ook in deze discussie. De muzikanten maken zich sterk voor de intrekking van haar Freedom Of Dublin-award. In 2000 verscheen van U2 de cd All That You Can’t Leave Behind, met daarop het nummer Walk on. Volgens het boekje bij deze cd is dit nummer opgedragen aan Aung San Suu Kyi – Wikipedia meldt: Volgens Bono is het nummer geïnspireerd op de Birmese leidster Aung San Suu Kyi, en haar strijd voor vrije verkiezingen in het land.
Natuurlijk, zo’n cd is een tijdsdocument, een kroniek. Wat achttien jaar geleden zo was, hoeft nu niet meer zo te zijn. Voortschrijdend inzicht.
Maar dat voortschrijdende inzicht geldt ook voor de Birmese leidster.

Tags // , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.