mei
25
2018

Austerlitz

Author // frits_tromp1
Posted in // Ds. van Zanten

Het dorpje Austerlitz is een dorp in de gemeente Zeist. Ik kende het eigenlijk alleen van de Pyramide van Austerlitz, uit het liedje Waar ik woon van Boudewijn de Groot. Maar sinds jaar en dag ben ik gast in dit dorpje, in het Beauforthuis. In deze voormalige Nederlands Hervormde Kerk treedt Ernst Jansz met enige regelmaat op. Soms solo, soms in een wisselende bandformatie.
Zo heb ik hem onder meer Dromen Van Johanna en Gideons Droom zien presenteren. En zien optreden met zijn vrienden van CCC Inc., de enige folk- en americanaband van Nederland. Gisteravond vierde Jansz zijn 70e verjaardag met Rienne Va Plus, een driemanschap met gitarist Jan Hendriks en zangeres Rieany Janssen.
Over de geschiedenis van Austerlitz lees ik in een folder in het Beauforthuis:
“Zonder Napoleon was er geen dorpje Austelitz en geen Pyramide geweest. Van 1804 tot 1806 had Napoleon Bonaparte een nederzetting van 18.000 manschappen bij Kamp Zeist (Camp de SEYST). Om de soldaten bezig te houden, kregen zij opdracht een monument te bouwen, geïnspireerd op de Egyptische veldtocht van Napoleon in 1798. Het kamp trok allerhande marketentsters, wasvrouwen en marktkramers aan om de troepen te voorzien.
Toen Napoleon in 1805 de slag bij Austerlitz in Tsjechië won besloot zijn broer, Lodewijk Napoleon, Koning van Holland, de nederzetting Austerlitz te noemen. Met het vertrek van de troepen bleven de handelaren straatarm achter.”
Het gevolg was een periode van een soort Veenhuizen, waarbij via kerk en nijverheid het vacuüm werd opgevuld, dat de soldaten in dit gehucht achterlieten. Twee eeuwen later is deze plek dus een uitstekende locatie voor culturele activiteiten.
En ken ik het niet alleen van een zin uit een liedje van Boudewijn de Groot.

Tags // , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.