jun
28
2022

Azc P. J. Troelstraweg

Author // frits_tromp1
Posted in // Modern Times

Aan de Mr. P. J. Troelstraweg in Leeuwarden komt waarschijnlijk een asielzoekerscentrum. Die moet vanaf 2024/2025 ruimte bieden aan 450 “kansrijke” vluchtelingen. Dat heeft wethouder Nathalie Kramers maandag bekendgemaakt.
Op de locatie waar het centrum straks moet komen, zit nu nog Tuin! tuincentrum. Het plan is een samenwerking van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA), projectontwikkelaar Zwanenburg en de gemeente Leeuwarden.
Naast woningen voor asielzoekers worden er ook algemene verblijfsruimtes en kantoren voor personeel gebouwd. Verder komt er een speelgelegenheid en andere binnenruimtes.
Het plan bestaat uit 72 woningen. Het zal daar 45 van gebruiken. De andere woningen worden ingezet voor andere soorten huurders, zoals statushouders.

Versnelde procedure
Om het centrum snel te kunnen realiseren wil het college van B en W zo snel mogelijk te werk gaan. Daarom wordt 6 juli in een gesprek met de gemeenteraad om toestemming gevraagd voor een versnelde procedure.
Daarnaast wil het college vanaf 1 september vluchtelingen opvangen in de Heliconstate, die dan dienst zal doen als noodopvang. Dit ter vervanging van de huidige noodopvang in het WTC. Daarnaast komen er zo’n 80 tijdelijke ‘woonunits’ op het terrein van het tuincentrum aan de Mr. P. J. Troelstraweg.
Volgende week maandag worden omwonenden bijgepraat tijdens een informatiebijeenkomst.

Landelijk probleem
In mei liet het COA al weten dat ze een gebouw in de gemeente Leeuwarden op het oog hadden als asielzoekerscentrum. Het COA wilde toen nog niet zeggen om welke locatie het ging.
Het azc zou een oplossing kunnen zijn voor capaciteitsproblemen bij de opvang van vluchtelingen.

Bron: Omroep LEO Middelsé

Tags // , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.