jun
20
2019

B-kantjes

Author // frits_tromp1
Posted in // Modern Times

Mijn platenboer Wobbe heeft onlangs een hele stapel vinyl-singeltjes opgekocht. Nu stapel een eufemisme: het bleek te gaan om een voorraad van vijfduizend stuks aan 78-toeren plaatjes. Het zijn die grammofoonplaten met een diameter van 30 cm (ofwel 12 inch), 25 cm (10 inch) of 20 cm (8 inch). Op deze manier is het aanbod aan muziek op het zwarte goud bij Wobbe enorm toegenomen.
Sowieso is zijn assortiment met zwarte schijven de laatste jaren flink toegenomen. De eerste maanden dat ik bij Wobbe in zijn winkeltje op de Voorstreek in Leeuwarden kwam sneupen, had hij twee bakken met vinyl. Inmiddels is die voorraad vergroot tot de halve winkel. Daar zit vers materiaal bij, maar ook veel tweedehands spul, waaronder dus die singeltjes.
Het aardige van dit soort vinyl, is de B-kant. Platen hebben een A-kant en een B-kant. Dat maakte dat muziekalbums in het geheel van betere kwaliteit waren en een beter geheel vormden dan de albums van tegenwoordig. In de hoogtijdagen van het vinyl moesten albums de moeite waard zijn om aan beide kanten gedraaid te worden. Bij singels was dat wat minder het geval, waardoor de B-kantjes onbekende pareltjes bevatten.
Soms zulke pareltjes, dat ze in de reguliere discografie niet voorkomen of zwaar onderbelicht zijn.
In 1989 bijvoorbeeld verscheen de singel Scandal van Queen, afkomstig van hun toen net verschenen album The Miracle. Dat album waarbij de gezichten van de vier bandleden in elkaar overlopen. Het B-kantje is het nummer My Life Has Been Saved. Zes jaar later zou een nieuwe versie van dit nummer verschijnen op het album Made In Heaven. Of wat te denken van A Dozen Red Roses From My Darling? Geschreven door Roger Taylor en de achterkant van de singel A Kind Of Magic uit 1986. En dan nog Hang On In There, de achterflap van de singel I Want It All.
B-kantjes hoeven niet per sé onbekende liedjes te zijn. Het kunnen ook live-opnames zijn van de betreffende artiest.
Spinvis maakte voor Record Store Day 2012 een vinyl-singeltje dat hij B-kantje noemde; dit plaatje had geen A-kant.
Bob Dylan maakte en maakt soms lange nummers. Like A Rolling Stone is in sommige edities geknipt in twee delen, waarbij beide delen ook de beide kanten van het betreffende singeltje betreffen. Wat ook geldt voor bijvoorbeeld Hurricane. Zijn nummer George Jackson staat op zowel de A- als de B-kant van de singel, maar de ene versie is een akoestische variant, de andere is een bigband-uitvoering.
Maar het is wat het is. Tegenwoordig verschijnen vrijwel geen fysieke uitgaven van singels meer. Of het moet bij een Record Store Day zijn, dat muziekliefhebbers bij de platenboeren voor de ingang staan te wachten, vanwege die ene bijzondere uitgave.

Tags // , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.