dec
18
2015

B-kantjes

Author // frits_tromp1
Posted in // Modern Times

De b-kantjes van singels van muzikanten blijven interessant. Spinvis (de eenmansband van Erik de Jong) maakte voor Record Store Day 2012 een bijzondere singel met slechts één nummer. Dat nummer heet B-Kantje. De website Moors Magazine schrijft over dit singeltje: “B-Kantje van Spinvis is overigens meteen ook het enige kantje van deze vinylsingle, merkwaardig genoeg. Een A-Kant is er niet. Alléén dit B-Kantje. Een in meerdere opzichten bijzonder plaatje dus.”
Het leuke van b-kantjes is dat je aan de achterkant van een muzikant of popgroep kunt kijken. Een kijkje in de keuken waar leuke dingen gebeuren. Zo kocht in in 2002 de dubbelsingel Ga In Mijn Schoenen Staan van De Dijk. Deze singel verscheen in tweevoud, met op beide afzonderlijke singelschijven verschillende b-kantjes. Of zoals de promotor het zelf verwoorde: “Speciaal gelimiteerde opgave. Bevat moeilijk te verkrijgen b-kantjes uit het verleden.” Blijkbaar waren de aanvullende nummers al eerder uitgegeven, maar eveneens in een beperkte oplage.
Enfin.
Ga In Mijn Schoenen Staan is een vertaling door Formatie Concordia van Walk A Mile In My Shoes van Joe South. Formatie Concordia is het nevenproject van De Dijk-voorman Huub van der Lubbe. Op de tweede singeluitgave van Ga In Mijn Schoenen Staan, staat een uitvoering van Blind Willie McTell, gezongen en gespeeld door De Dijk en Henk Hofstede van The Nits. Een bijzondere keuze om dit nummer uit te voeren, vond ik. Omdat De Dijk niet direct als een Engelstalige band bekend staat en ik toen nog geen link kon leggen tussen De Dijk, The Nits en Bob Dylan.
Het nummer werd in 1997 opgenomen en vormde de b-kant van de singel Stampvol Café.
Wat is de link? In ieder geval deze. De Dijk-bassist Hans van der Lubbe maakt in zijn vrije tijd deel uit van een gelegenheidsformatie, dat nummers van The Band speelt, een van Amerika’s meest invloedrijke popgroepen. The Band maakte halverwege de jaren 80 een comeback, waarbij ze begin jaren 90 een drietal studioplaten opnam. Op hun eerste comeback-album, Jericho, staat hun versie van Blind Willie McTell. Dit nummer was kort hiervoor door Dylan uitgegeven op zijn Bootleg Series Vol. 1-3.
En het is deze versie die als basis dient voor de uitvoering van Blind Willie McTell door De Dijk en Henk Hofstede. Ik zou dat gemist hebben, als op Ga In Mijn Schoenen Staan geen unieke b-kantjes zouden staan.

Tags // , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Comments (1)

  • 7 februari 2016 at 11:59 |

    […] Ach ja, vertalingen doen altijd te kort aan het origineel. Desalniettemin vind ik het mooi dat Ludikhuize met deze tekst aan kwam. De singel ‘Ga in mijn schoenen staan’ was mijn eerste De Dijk-singel die ik kocht; indertijd verscheen het als een soort dubbel-singel, waarbij op de tweede schijf een versie stond van ‘Blind Willie McTell‘. […]

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.