jan
08
2020

Balkster domineesechtpaar

Author // frits_tromp1
Posted in // Ds. van Zanten

BALK Na ruim tien jaar nemen dominees Sietske Bergsma (65) en Peter van Commenee (67) afscheid van de protestantse kerk in Balk. Het echtpaar gaat met emeritaat. Hun bijzondere samenwerking is een geslaagde, blikken de man en vrouw terug. “We hebben het als heel plezierig ervaren, omdat we twee verschillende mensen zijn die elkaar aanvullen.”
Bergsma en Van Commenee leerden elkaar kennen tijdens de vooropleiding van de studie aan de theologische universiteit in Kampen. “We hebben eerst allebei wat anders gedaan’’, vertelt Bergsma. “Mijn man in het bedrijfsleven en ik als kleuterleidster.”
Na de studie preekte het echtpaar achtereenvolgens in Bergambacht (Zuid-Holland), Leeuwarden, Heerhugowaard (Noord-Holland) en in Balk. “In Balk vroegen ze om twee predikanten. Dat is uniek, want dat zoeken ze niet vaak. We hebben toen de gok gewaagd.” Die gok pakte goed uit. “We hebben een plezierige tijd gehad met een goeie sfeer in de kerk.”
Bijzonder was de aanstelling in Bergambacht vooral voor Bergsma. “Ik was daar de eerste vrouwelijke predikant, dus ik moest toch wel mijn positie bevechten.” Maar ook het feit dat het echtpaar het predikantschap deelde was destijds bijzonder.
Tot problemen leidde het volgens het echtpaar nooit. “We hebben altijd heel prettig kunnen samenwerken,” zegt Bergsma. “Heel veel mensen moeten er niet aan denken. Die denken dat je op elkaars lip zit.” Een goede verdeling van de taken bood uitkomst. Bijvoorbeeld met betrekking tot het pastoraat, waarbij de dominees gemeenteleden bezoeken. “Voor vragen of verdriet en zo. Dat is een groot deel van het werk.”
De verdeling van de gemeenteleden berustte op een natuurlijke grens in het dorp: rivier De Luts. “Ik had alles onder De Luts, mijn man alles erboven. Dan heb je je eigen afdeling.” Ook op andere gebieden splitsten de twee hun taken. “De een kan heel goed overweg met jonge kinderen, de ander met oudere jongeren. We hebben het verdeeld naar onze eigen talenten en interesses.”
Thuis golden eveneens duidelijke afspraken, omdat ook daar een deel van het werk plaatsvond, zoals het voorbereiden van de preken. “Aan het begin al,” zegt Van Commenee, “eigenlijk zelfs voor we begonnen, hebben we afgesproken: niet aan tafel en niet in bed. Daar hebben we het over leuke dingen en over belangrijke dingen als onze kinderen.”
Die kinderen waren ‘soms behoorlijk belast met hun twee ouders’, zegt hij. “De oudste vroeg een keer: waarom hebben jullie nu niet gewoon een baan op kantoor? Want het werk is niet in te perken. Als er iemand overlijdt, dan heb je er te staan.”
Afgelopen zondag namen de dominees in een door hen zelf geleide dienst afscheid. Inmiddels wonen Bergsma en Van Commenee in Oentsjerk. Hun oude huis in Balk wordt tijdelijk verhuurd. Of de nieuwe predikant daar ook gaat wonen is niet bekend. “Ze gaan nu eerst aan de slag met het zoeken van een nieuwe predikant.”
Voorlopig gaat het echtpaar ‘eventjes helemaal niks’ doen. “Maar ik ga zeker weer wat meer studeren straks,” zegt Bergsma. “Daar hadden we niet veel tijd voor. En ik ga bijvoorbeeld de Franse taal bijspijkeren.” Van Commenee: “We zijn allebei liefhebbers van de natuur, ik mag graag fotograferen. En we zullen ook op het gebied van sociaal werk vrijwilligerswerk gaan doen.”

Tekst: Zander Lamme

Tags // , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.