jan
10
2019

Ballerina van Auschwitz

Author // frits_tromp1
Posted in // JournalistFrits

AMSTERDAM Acteur Pierre Bokma en Igone de Jongh, de prima ballerina van het Nationale Ballet, verzorgen zaterdag 4 mei de Theater Na de Dam-voorstelling in theater Carré in Amsterdam. Zij staan eenmalig samen op het podium voor een stuk over Edith Eger, de ‘ballerina van Auschwitz’ die moest dansen voor Josef Mengele.
Gerardjan Rijnders schreef de toneeltekst voor deze unieke voorstelling. De choreografie is van Peter Leung van het Nationale Ballet. Het stuk speelt zich volgens de makers af “tussen dader en slachtoffer, tussen toen en nu, tussen de dans en de taal”.
Theater Na de Dam presenteert jaarlijks na de Nationale Dodenherdenking een avond in piste van Carré en initieert daarbij altijd ontmoetingen tussen kunstenaars die nooit eerder samenwerkten. Zo bracht het initiatief Hadewych Minis samen met het ZO! Gospel Choir, maakte Wende Snijders een avond met Typhoon, speelde Nasrdin Dchar met Spinvis en zong Meral Polat met New Cool Collective.
Theater Na de Dam vond in 2010 voor het eerst plaats. Sindsdien spelen op 4 mei in het hele land meer artiesten, toneelspelers, jongeren en muzikanten voorstellingen die betrekking hebben op de Tweede Wereldoorlog of die via die oorlog reflecteren op de wereld van vandaag. De kaartverkoop voor de voorstelling in Carré start vrijdag 11 januari om 9.00 uur.
Theatermaker en schrijver Diederik van Vleuten houdt dit jaar de 4 mei-voordracht in de Nieuwe Kerk in Amsterdam. Dat heeft het Nationaal Comité 4 en 5 mei bekendgemaakt. Op de Dam zal burgemeester Halsema spreken.
Van Vleuten maakte in het verleden onder meer een theatervoorstelling over de Eerste Wereldoorlog, waar hij een fascinatie voor heeft, en over zijn familiegeschiedenis in het voormalige Nederlands-Indië. Daarover bracht hij vorig jaar een boek uit, waarin hij met familiefoto’s en -documenten over zijn oudoom Jan vertelt.
De Nationale Viering van de Bevrijding begint dit jaar in Flevoland met de 5 mei-lezing van journalist en wetenschapper Rosanne Hertzberger in theater KAF in Almere.

Bron: Nu.nl en NOS

Tags // , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.