mrt
07
2019

Barbarin 

Author // frits_tromp1
Posted in // Ds. van Zanten

De Franse kardinaal Philippe Barbarin heeft bekendgemaakt dat hij aftreedt als aartsbisschop van Lyon na zijn veroordeling over het toedekken van seksueel misbruik. Hij zal zijn ontslag aanbieden aan de paus. Een rechter legde Barbarin een voorwaardelijke gevangenisstraf van een half jaar op omdat hij te weinig had gedaan met beschuldigingen van seksueel misbruik in zijn bisdom.
Wat een bekende naam, Barbarin. Het lijkt verdacht veel op het gezin waar Remi uit Alleen op de wereld (Sans famille) in opgroeid. Zijn ‘vader’ Jérôme Barberin, die hem als vondeling heeft gevonden, verkoopt hem aan een reizende artiest, de Italiaan Vitalis.
Pieter Steinz noemt dit boek van Hector Malot vier keer in zijn Gids voor de wereldliteratuur. Het zijn vier aanhalingen in de categorie Verder Lezen. Steinz schrijft over deze weepie, dit zakdoekenboek: “vondeling ontsnapt aan zijn treurige kindertijd en verliest daarna bijna iedereen die hem dierbaar is”.
Ik heb het boek in mijn jeugd gelezen. Het moment dat Remi alleen is overgebleven… de overlevering wil dat ik bij het lezen van die bladzijden zelf ook heb moeten huilen. Dat herinner ik me niet, maar ik ontken niets.
Maar daar heeft die Franse kardinaal niets mee te maken. Hij is een Barbarin, geen Barberin. Eén letter verschil, maar dat kan het verschil tussen twee geslachten zijn.

Tags // , , , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.