jun
28
2016

Basisinkomen

Author // frits_tromp1
Posted in // Modern Times

De gemeente Leeuwarden voert een zogenaamde voorverkenning uit naar het basisinkomen. Een basisinkomen is een vast (maand-)inkomen, dat de overheid aan iedere burger verstrekt of garandeert zonder daar voorwaarden bij te stellen. Het heet basisinkomen omdat het net genoeg is om van rond te komen. Wie een hoger inkomen wil blijft aangewezen op andere bronnen zoals inkomsten uit arbeid.
Wat mij betreft slaat de gemeente het vooronderzoek over. Een invoering van het basisinkomen lijkt me een uitstekend plan. Het is het beste van twee werelden: de socialisten of communisten krijgen de gelijke verdeling, de kapitalisten worden uitgedaagd om meer te verdienen als ze dat willen. Want het basisinkomen is voor iedereen gelijk. Wie dit onvoldoende vindt, mag zonder enige beperking dat inkomen opkrikken.
Ik zou het fantastisch vinden. Het geeft me de mogelijkheid om te doen wat ik wil. Immers, ik schrijf graag, maar mijn stukjes brengen lang niet altijd genoeg geld in het laatje. Daarnaast ben ik als pastor in de wijk, maar dat kost me vooral veel tijd en energie, zonder dat daar een financiƫle vergoeding tegenover staat. En zo doe ik meer grote en kleine dingen, die qua kosten en baten niet in balans zijn.
Maakt zo’n basisinkomen mensen niet lui? Dat lijkt me niet. We moeten niet doen alsof we met het huidige kapitalistische systeem al de heilstaat binnen handbereik hebben. Daarbij, je moet mensen vanuit een rustpositie activeren. En mensen niet achter de broek zitten omdat we dat als samenleving nou eenmaal zo hebben afgesproken.
Daarbij, wie extra wil verdienen, krijgt dat extra direct bovenop het basisinkomen. Er hoeft niet eerst iets verrekend te worden. Werken loont dus terstond.
Laat maar komen, dat basisinkomen.

Tags // , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.