apr
01
2019

Baudet’s overwinningsroes

Author // frits_tromp1
Posted in // JournalistFrits

Tijdens de Provinciale Statenverkiezingen, won de partij van Thierry Baudet in alle provincies. Aan het einde van de verkiezingsavond, hield de grote leider een onnavolgbare toespraak. Maar niet geheel onnavolgbaar, want onder meer Freek de Jonge ging tekeer tegen deze spraakwaterval.
Baudet sprak onder meer het volgende:
Ons land maakt onder deel uit van die beschavingsfamilie. Maar net als die andere landen van die boreale wereld, worden we kapotgemaakt door mensen die ons juist zouden moeten beschermen. We worden ondermijnd door onze universiteiten, onze journalisten, door de mensen die onze kunstsubsidies ontvangen, en die onze gebouwen ontwerpen. En bovenal worden we ondermijnd door onze bestuurders. Een kliekje, een kliekje omhooggevallen netwerkers, beroepsvergaderaars, mensen die nog nooit een boek hebben gelezen in hun leven, en geen idee hebben wat op de langere termijn de belangrijke issues zijn. Zij beheersen helaas de besluitvormingsorganen van ons land en maken in een merkwaardige mengeling van onkunde en cynisch eigenbelang keer op keer de verkeerde keuzes.
Ondermijning, dat is nog wel een woord dat de achterban van Forum voor Democratie kent. Het is immers een duur woord voor het wij tegen zij. Wij, de gewone burgers in het land, tegen zij, dat kliekje omhooggevallen netwerkers, beroepsvergaderaars en mensen die nog nooit een boek hebben gelezen in hun leven.
Nu valt hier wel het een en ander op af te dingen. De kans is namelijk levensgroot dat de achterban van Baudet uit die groep mensen bestaat, die nog nooit een boek heeft opengeslagen. Ondermijning door journalisten – vooral die cowboys, die alles gratis aanbieden, maar te beroerd zijn om voor degelijk (onderzoeks)journalistiek te betalen, omdat “het toch allemaal gratis op internet staat”. Kunstsubsidies ontvangende lui, dat zijn wel de mensen die ons laten nadenken en verbanden laten leggen, zowel in het groot als in onze hersenpannen.
Zo bevat de toespraak van Baudet meer onderdelen, die met gemak zijn te weerleggen. Hierbij maar een eerste aanzet. Of een tweede aanzet.

Tags // , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.