aug
23
2016

Beeldenstorm

Author // frits_tromp1
Posted in // Ds. van Zanten

In de Bonifatiuskerk in Leeuwarden wordt zondag 11 september stilgestaan bij de Beeldenstorm. Dit jaar is het 450 jaar geleden dat protestanten de rijk versierde katholieke kerken letterlijk kapot sloegen en zo van alle beelden ontdeden. Op 6 en 7 september 1566 vond de beeldenstorm plaats in Leeuwarden. Op 8 en 9 september hielden ex-priesters reformatorische preken in de St. Vitus-kerk bij de Oldehove.
De Beeldenstorm heeft, naast de kerkscheuring, echter ook positieve gevolgen gehad voor de bezinning op ons geloof en onze tradities. Al te simpele voorstellingen van zaken zijn na die tijd doorbroken. Voor de gelegenheid wordt een speciale dienst gehouden, onder verantwoordelijkheid van de Raad van Kerken Leeuwarden, Raad van kerken Friesland en Krúspunt. In deze viering richten we ons op teksten, liederen en gedichten die ons samenbinden.
Ds. Margarithe Veen (voorzitter van de Raad van kerken Friesland) leidt de viering. Historicus Lammert de Hoop zal vertellen over wat er rond september 1566 gebeurd is. De katholieke theloog Peter Vermaat zal de preek houden. De viering zal Friese en Nederlandse elementen bevatten, maar is zo opgezet dat iedereen van harte mee kan doen.

Zie ook: Krúspunt

Tags // , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.