nov
21
2020

Bekende lijstduwers

Author // frits_tromp1
Posted in // Modern Times

Theaterproducent en presentator Albert Verlinde aanvaardt de VVD-zetel in de gemeenteraad van Vught, zo heeft hij vrijdag laten weten. De ex-echtgenoot van partijcoryfee Onno Hoes stond als lijstduwer op de kandidatenlijst. De theatermaker kreeg 406 voorkeursstemmen.
Verlinde is niet de eerste bekende Nederlander op een kieslijst voor een lokale partij. Wijlen André Hazes verwierf bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2002 een gemeenteraadszetel in de gemeente De Ronde Venen voor de partij Ronde Venen Belang. Binnen een paar weken was hij alweer vertrokken als volksvertegenwoordiger.
Ernst Jansz van Doe Maar was in 2018 kandidaat voor de gemeenteraadsverkiezing in Deurne. De zanger/pianist uit Neerkant was lijstduwer voor Progressief Akkoord/GroenLinks en stond op de 41e en laatste plaats.
Ook in de landelijke politiek zijn bekende mensen populair. Eén voorbeeld: Kayak-bassist en later advocaat Cees van Leeuwen was in het eerste kabinet van Jan Peter Balkenende staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen. Hij was lid van de Lijst Pim Fortuyn; in 2005 zegde hij zijn lidmaatschap op om lid te worden van de Partij van de Arbeid.

Tags // , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.