jun
11
2018

Bekeringsverhaal

Author // frits_tromp1
Posted in // Ds. van Zanten

Alain Verheij is blogger bij Lazarus Magazine. Lang niet alle bijdragen waardeer ik even zeer. Maar het verhaal dat hij vandaag heeft gepubliceerd, kan ik wel waarderen. Omdat het schuurt. En omdat het op een minder veilige afstand staat dan wat doorgaans wordt gezegd.
Hij schrijft onder meer:
“Was je doodsbenauwd voor de hel, maar nu niet meer? Fijn voor jou! Was je altijd onzeker, maar geeft God je zelfvertrouwen? Top! Ben je van je pornoverslaving af? Mooi, vent! Houd je ineens met hart en ziel van Israël? Sjonge! Heeft Jezus je een felle innerlijke afkeer tegen abortus, euthanasie, de evolutietheorie en homo’s cadeau gedaan? Wat wonderlijk…
Hoewel ik in veel gevallen best oprecht blij en ontroerd kan zijn als ik hoor hoe iemands leven is verbeterd door een religieuze ervaring, mis ik de andere helft van het verhaal. De olifant in de kamer: de diepe onrust die alle profeten bij hun toehoorders zaaiden terwijl ze bleven hameren op sociale rechtvaardigheid. Op geen enkele manier wordt de neoliberale, kapitalistische succesreligie – die de status quo van onze maatschappij is – bedreigd door dit evangelie.”
Kijk, dit zou zomaar een tekst van mijn hand kunnen zijn. Dat is het niet, misschien omdat ik zelf hier nog wat diplomatieker in ben. Je ziet het ook in de reacties, sommige lezers vinden Verheij te kort door de bocht. Maar ja, misschien is dat ook wel de functie van een opiniemaker als Verheij.

Tags // , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.