okt
07
2014

Belgen hebben regeerakkoord

Author // frits_tromp1
Posted in // JournalistFrits

BRUSSEL België heeft bijna een nieuwe regering. De onderhandelaars van vier partijen zijn het na 28 uur onafgebroken vergaderen eens geworden over het regeerakkoord en de begroting. De centrum-rechtse coalitie wordt gevormd door de Vlaamse nationalisten van N-VA, de liberalen van Open Vld, de Franstalige liberalen van Mouvement Réformateur (MR) en de Vlaamse christendemocraten (CD&V). “Het kan niet meer misgaan,” zegt NOS-correspondent Joris van Poppel. “Ze moeten nog een paar losse eindjes aan elkaar knopen.”
De volgende stap is de verdeling van de ministersposten. Charles Michel (MR) wordt voorgedragen als opvolger van premier Elio Di Rupo. “We zijn tevreden, het is belangrijk voor ons land. Het is een sterk regeerakkoord,” zei Michel na de marathonvergadering in een verklaring.
De Franstalige Michel is een Waalse liberaal die ook Nederlands spreekt. Hij draait al jarenlang mee in de politiek. Michel was van 2007 tot 2011 minister voor Ontwikkelingssamenwerking. Als hij tot premier wordt benoemd, is hij met zijn 38 jaar de jongste premier van Europa.
Michel komt uit een politiek gezin. Zijn vader Louis was minister van Buitenlandse Zaken onder premier Verhofstadt en van 2004 tot 2009 eurocommissaris. Ook zijn broer, Mathieu, is MR-politicus.
De formatie van het kabinet-Di Rupo is de langste in de wereldgeschiedenis.

Bron: NOS.nl

Tags // , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.