jul
23
2014

België stevent af op rechts

Author // frits_tromp1
Posted in // JournalistFrits

BRUSSEL De Belgische koning Filip heeft de Waalse liberaal Charles Michel (MR) en de Vlaamse christen-democraat Kris Peeters (CD&V) benoemd tot formateurs. De formateurs hebben een regering op het oog met minstens vier partijen.
Behalve hun eigen partijen zouden de Vlaams-nationalistische N-VA van Bart De Wever en de liberale Open Vld uit Vlaanderen moeten toetreden tot het kabinet. Belgische media zien de deelname van de Waals-liberale MR aan zo’n coalitie met rechtse Vlaamse partijen als een kamikazeactie.
De formateurs willen nog proberen de Franstalige christendemocraten van het CDH bij de coalitie te krijgen. De kans dat dat lukt lijkt klein, want het CDH heeft altijd gezegd niet met de N-VA te willen regeren.
Michel trad sinds de verkiezingen al twee keer op als informateur. Zijn opdracht werd twee keer verlengd, omdat de Franstalige liberaal meer tijd nodig had. Vandaag bracht hij verslag uit bij de koning. Michels voorganger Bart De Wever lukte het niet om een regering te vormen. Zijn partij won de verkiezingen op 25 mei en kreeg als eerste de kans om een regering te vormen. Toen het De Wever niet lukte een centrum-rechtse regering te vormen, werd hij van zijn taak ontheven.
Na de vorige verkiezingen duurde het 541 dagen voordat België een nieuwe federale regering had, een wereldrecord.

Bron: NOS.nl

Tags // , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.