jan
12
2019

Belgisch-Nederlandse grens

Author // frits_tromp1
Posted in // JournalistFrits

De grens van België en Nederland is een complexe grens. Het gaat dan niet eens om de historische verhouding tussen de Lage Landen. Wel om de huidige grens, die overigens door de Europese eenwording toch al wat aan het vervagen is.
Maar laat ik voor deze gelegenheid twee voorbeelden noemen. Allereerst het dorp Koewacht in Zeeuws-Vlaanderen. Koewacht is een gedeeld grensdorp dat verspreid is over twee landen en drie gemeentes. Het grootste stuk maakt deel uit van de gemeente Terneuzen, in de Nederlandse provincie Zeeland (regio Zeeuws-Vlaanderen). Het overige gedeelte is verdeeld over de Belgische gemeenten Moerbeke en Stekene. Het dorp heeft 4233 inwoners (2011), de naam van het dorp verwijst naar het ‘koeien wachten’. De ligging op de grens geeft een heel eigen karakter aan het dorp.
Het andere voorbeeld is Baarle, een dorp dat zich uitstrekt over twee gemeentes: het Belgische Baarle-Hertog en het Nederlandse Baarle-Nassau. Het Belgische gedeelte bestaat uit 22 exclaves (in 1995 werden de grenzen definitief vastgelegd en hierbij werd een voormalig neutraal grasland de 22e exclave). De exclaves omsluiten op hun beurt zeven stukken Nederlands gebied; België zelf enclaveert een achtste stukje vlak bij Ginhoven.
Doordat de landsgrenzen sommige percelen hebben opgedeeld liggen enkele gebouwen pal erop. Dit is onder meer het geval voor een filiaal van Zeeman. Voor die panden geldt de “voordeurregel”: hun adres ligt in het land waarin hun voordeur ligt. Uitzondering hierop vormt een woning in de straat Loveren met een zowel Belgische (#2) als Nederlandse (#19) voordeur.

Tags // , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.