feb
10
2020

Belgische formatie

Author // frits_tromp1
Posted in // JournalistFrits

De Belgische koning Filip heeft de opdracht aan demissionair vicepremier en minister van Justitie Koen Geens om initiatieven te nemen voor de vorming van een regering met een week verlengd.
Sinds december 2018 zit België zonder een lopende regering. Het tweede kabinet van Charles Michel, tegenwoordig president van de Europese Unie, struikelde bij de regeringsverklaring. De kabinetsleider hoopte op een doorstart van zijn eerste regering, maar het parlement besloot anders. Met de al geplande verkiezingen van mei 2019 in het vooruitzicht, werd niet besloten om nieuwe verkiezingen uit te schrijven.
Die verkiezingen vonden dezelfde dag plaats als dat ik de Conversations with Nick Cave in het concertgebouw bezocht.
België is een ingewikkeld land om een nieuwe regering te smeden. Het federale kabinet van Elio di Rupo kwam ook pas na 541 dagen tot stand. Tussendoor werd het tussenkabinet Verhofstadt-III gestart, om toch maar besluiten te kunnen nemen.
Het is een beetje flauw om te zeggen dat de formatie al net zolang duurt als de ontslagaanvraag van Michel’s tweede kabinet. Die twee termijnen lopen immers niet synchroon aan elkaar. Geens heeft dus nog ruim de tijd om de formatie vlot te trekken, alvorens een formatierecord te vestigen.

Tags // , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.